Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Минков: Срокът 2025 година за Западните Балкани е прекалено хубав, за да е верен

Оглавяващият сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич бе задържан в Косовска Митровица, след като наруши забраната за влизане в Косово.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Балканите неслучайно са определяни от години като "слабините на Европа". Сега в момента Западните Балкани са във фокуса на вниманието на Европейския съюз.  Изправени са пред перспективата да тръгнат по един по-ясно очертан път, по една пътна карта - отговаряйки на критериите за прием в ЕС в едно обозримо бъдеще да могат да станат членове на ЕС. Кой няма интерес от това?", каза в предаването "Хоризонт за вас" дългогодишният кореспондент на БНР в Македония и познавач на Западните Балкани Мартин Минков в анализ за ситуацията в Косово и възобновеното напрежение между Прищина и Белград. 

Срокът 2025 година е прекалено хубав, за да бъде верен. Необходимо е повече време, защото има много нерешени проблеми: Сърбия - Косово, статутът и ситуацията в Босна и Херцеговина и все още запушеният път на Македония към ЕС и НАТО, посочи Минков.

Във връзка с темата за евентуалната руска военна намеса в Косово той изтъкна, че навлизаме във фаза на нова Студената война, а едно от измеренията на Студената война е хибридната война. Журналистът обърна внимание върху сензационността на информационното съдържание на сръбския сайт „Сърбия данас“, който съобщи, че в случай на нов опит за погром над сърбите в Косово или опит за окупация на Северно Косово Сърбия може да разчита на максимална помощ и защита от страна на Москва. Изданието обобщава посланията на телефонен разговор между руския лидер Владимир Путин и сръбския президент Александър Вучич.

"Факт е, че най-близкият съюзник на Русия в Европа е Сърбия, както и че Русия подкрепя изцяло сръбската позиция по косовския въпрос. След тези базови факти следват неща, които звучат странно, да не кажа стряскащо. Има заглавия, звучащи така: „Путин: Нашите самолети могат за два часа да бъдат в Косово“. Стряскащо е, ако това наистина е казано. Това се превръща в център на публикацията. Източникът е високопоставен, официален, но пожелал анонимност. Не бива да се обръща внимание на подобни недостоверни и непроверени твърдения относно едно подчертано агресивно като изказване становище", смята Минков.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени