Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни празнуват Цветница

| обновено на 01.04.18 в 16:24
Снимка: БГНЕС

Православната църква отбелязва един от големите празници - Вход Господен в Йерусалим. В храмовете се раздават осветени върбови клонки, които символизират палмовите, застилани пред Исус при влизането в града. Затова и празникът е популярен и като Цветница или Връбница. Той се отбелязва в неделята след Лазаровден, седмица преди Великден. На предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и затова е посрещнат от жителите на Йерусалим като Възкресител. Исус отива в храма, изгонва търговците и изцелява слепите и недъгавите. Според евангелските текстове, Христос влиза на магаре в Ерусалим, където го посрещат вярващите и го прославят като месиански цар с възгласи "Осанна", разказа свещеник Антони Милушев.

„Той възсяда едно осле - магаренце в знак на това, че идва с мир. Хората са казали „Осанна, благословен е идващият в името Господне“. Сваляли са си дрехите и са ги хвърлили пред него в знак на почит и са кършили и са късали палмови клонки и са го посрещнали като Спасител. Самият Господ е знаел, че оттук нататък предстои от същите тези хора, които викат „Осанна“ след няколко дни да викат „Разпни го“, „Премахни го“.

Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, но и на най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин - страстната седмица.

Ловчанският митрополит Гавриил разказа за смисъла на празника и как е бил посрещнат Христос в Йерусалим:

„Цветница Един празник с много дълбоко съдържание, радостен празник, защото си спомняме как преди 2000 години хората в град Йерусалим са посрещнали Христос. В този ден, те се видели многото чудеса които той вършил, чули са неговото учение, изпълнено с любов и доброжелателност постилали са дрехите си, за да мине Господ. Той е бил възседнал едно малко магаренце... Рязали са клонки от палми“.

Патриарх Неофит отслужи празнична литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски“.

При влизането в храма той честити празника на всички: „Да бъдат честити всички, които празнуват днешният ден и заедно с йерусалимските жители да пеем „Осанна“ във висините. Благословен да ви е именият ден Господне. Честит празник!“

Най-много българи - близо 375 000 души, имат имен ден днес.

С благословението на българския патриарх Неофит в цялата страна започва пролетната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!“, която се провежда за 15-и пореден път.

Кампанията е съвместна между БЧК, БПЦ и Центъра по трансфузионна хематология. До някои от големите храмове в София ще бъдат разположени мобилни екипи, а в страната ще работят четирите регионални центъра по трансфузионна хематология - в Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен. В един от пунктовете - този на площад „Света Неделя“ в Богословския факултет на Софийския университет, постоянно пристигат хора, които искат да дарят кръв.

Над 100 души дариха кръв в пунктовете в София. Заместник генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска каза: „Символичен жест, чрез който ние се опитваме да покажем, че и ние можем да дадем нещо от себе си, спасявайки другият. Ние сме пред големите християнски празници, когато всеки един от нас трябва да се вгледа в себе си и да потърси доброто около себе си, за да направи живота ни малко по добър и по светъл.“

Снимка

15-годишната Христина Цанкова стана „Кумичка“ на Цветница в Ловеч. Празникът събра хиляди жители и гости на града, които се докоснаха до старите български занаяти и богатството на фолклора ни.

Всяка година на Цветница в Ловеч момите хвърлят своите венчета, изплетени от пролетни цветя във водите на река Осъм. Днес първо изплува венчето на 15-годишната Христина. Традицията повелява всеки да си закупи цвете или предмет, изработен от майсторите-занаятчии за здраве и късмет  през цялата година.

„Цветница е най-прекрасният празник, защото с него природата се съживява и затова сме се облекли в нашенските носии, защото изпитваме и радост. Празник на занаятите - на сърце ни е.“

С ритуала „По вода“ Националния събор за народно творчество, демонстрации на традиционни занаяти и щандове с цветя продължава двудневния празник „Цветница в Ловеч“. На него е посветено и предаването на „Хоризонт“ -„Двуглас“, което започна в 14 часа.

Митрополит Даниил оглави празничната служба на Цветница в катедралния храм във Видин. Денят е и празник на видинското читалище, което носи името „Цвят“. 

След тържествената служба, която оглави в катедралният храм митрополит Данаил отправи пожелание към видинчани.
"Нека този празник да бъде радостен и светъл за всички ни, както ни радват цветята след дългата зима и с красотата и с благоуханието си, по същия начин и ние тъй да мислим, да украсяваме себе си с непреходните христови добродетели."
Много православни християни дойдоха, за да чуят църковната служба и по традиция да си вземат върбови клонки за здраве. След службата литийно шествие се отправи към залата на симфониетата в града за концерта на видинското читалище "Цвят", което е основано преди 148 години и никога не е сменяло името си.
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празничната света литургия на Цветница в катедралния храм „Успение Богородично” във Варна.

Освен Цветница, отбелязваме и Деня на шегата. 1 април е на особена почит в Габрово - градът, чийто жители са известни шегобийци. Домът на хумора празнува 46-ия си рожден ден.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна