Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олег Йорданов за суеверията: Посоката ни на развитие е обратна на това, което трябва

Снимка: БГНЕС


Все още не сме стигнали до Нигерия, според мен, но натам вървим, за съжаление. Това е проблемът. Даже не е толкова в процента на хората, колкото посоката ни на развитие е тъкмо обратна на това, което трябва да е.

Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ дългогодишният главен редактор на списание „Светът на физиката“ Олег Йорданов, който преподава в момента в САЩ, в коментар за резултатите от социологическото изследване на агенция "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", според което 29% от българите вярват в съществуването на извънземни, 14% - че извънземни живеят сред хората, а 73% чукат на дърво срещу нещастие и 12% хвърлят сол за къмет. Йорданов е преподавал в Нигерия и в САЩ. Той изтъкна, че в САЩ е доказано, че в суеверия извънземни и конспирации вярват предимно хора с ниско образование:

„Не е толкова странно, но според мен, разликата между България и една напреднала държава, с добра наука и с добро образование е, че този процент се носи наистина от необразованите хора. Страхувам се, че в България този процент се създава и от хората, които имат формално университетско образование. Би било интересно да се проучи и този въпрос“.

Йорданов коментира, че резултатите не са го изненадвали, той като в училищата се изучава „недопустимо малка“ част от научните дисциплини и в образователно отношение обществото ни е по-скоро теократично и мюсюлманско.

„Учителите и учителките по научни специалности в училищата са с едва ли не по-малко 30 процента, отколкото трябват. Реално, трябват ни около 200 учители годишно да се образоват в България по основните специалности - физика, химия и биология.

Трябва да има национална програма, която да създаде учители по природни науки и съответно след това преподаватели в университетите по същия начин, както се формира една армия - изцяло на издръжка на държавата, като част от националната сигурност. Аз съм сигурен, че тази „армия“ ще е по-важна за националната сигурност, отколкото стандартната“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна