Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР с концерт "На тъмно" в помощ на деца с нарушено зрение

Гост-диригент Константин Добройков
Снимка: БНР

Българското национално радио и Ротаракт клуб София организират благотворителен концерт „На тъмно“ за деца с нарушено зрение от училище "Луи Брайл"! Събитието ще е на 3 април от 19.30 ч. в столичната зала „България“.

През Страстната седмица на Велики вторник Радиосимфониците и Смесеният хор на БНР ще изпълнят кантата „Стабат Матер“ от Дворжак – едно от най-значимите музикални претворения на този религиозен текст.

"Проектът "Концерт на тъмно" е идея, която дълго време изчаква да се развие и сега със съдействието на БНР тя ще стане реалност. Всеки посетител ще получи превръзка за очи, която при желание да си сложи. Идеята е поне за малко да се поставим на мястото на незрящите хора и да усетим музиката по малко по-различен начин", заяви Калина Ганева, вицепрезидент на Ротаракт клуб София.

Идеята на инициаторите на концерта е събраните средства да бъдат използвани за изграждането на мека настилка в двора на училището, която да е в помощ на децата и да им осигурява безопасност при игра.

Гост-диригент на концерта ще бъде Константин Добройков, американски възпитаник и чест гост на Радиосимфониците. От 2013 той е диригент на Държавна опера Пловдив. През 2014 получава специална покана от Държавна Филхармония – Кошице (Словакия), където дирижира три концерта в два поредни сезона. Константин Добройков има ангажименти и с Радио-Симфоничния Оркестър на Словакия, Братислава, както и с водещия камерен оркестър на Словакия – „Синфониета Братислава”. От 2011 до 2013 Добройков е асистент-диригент на Boston Civic Symphony Orchestra (САЩ). Асистира и многобройни оперни, сценични и балетни продукции на Boston University, както и на University of North Carolina: School of the Arts.

Диригент на хора ще е Любомира Александрова.

Солисти в концерта ще бъдат Цветелина Василева, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров – талантливи изпълнители с международна кариера и многобройни участия в редица престижни международни конкурси и фестивали.

Да подадем ръка заедно на 3 април от 19:30 в зала „България“!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com

Вход свободен за ученици от НМУ „Л. Пипков“ и студенти от НМА „Проф. П. Владигеров“, Департамент „Музика“ към НБУ, Специалност „Музика“ към СУ и АМТИИ – Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени