Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия зове Запада да се избегне нова криза като с ракетите в Куба

Шефът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин говори на конференция по сигурността в Москва.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историята с отравянето на Сергей Скрипал е гротескна провокация на британските и американските служби за сигурност, заяви днес шефът на руското разузнаване и призова за връщане към диалога, за да се избегне нова криза като тази с ракетите в Куба, предаде агенция Франс прес.

„Дори в случая с гротескната провокация със Скрипал, грубо изфабрикувана от службите на Великобритания и САЩ, една част от европейските страни не бързат да следват Лондон и Вашингтон, без да им мигне окото, а предпочитат да разберат какво се е случило“, заяви Сергей Наришкин – ръководителят на Службата за външно разузнаване.

Пред делегатите на конференцията по сигурността в Москва той каза, че няма обективни причини за конфронтация между Русия и Запада, но въпреки това сега може да се говори за връщане към времето на Студената война.

„Борбата с несъществуващата така наречена "руска заплаха" стана настояща идея фикс в политиката на Вашингтон. Тя достигна такива размери и придоби такива нелепи черти, че е много точно да се говори за връщане на мрачните времена на Студената война. Причини за изостряне на отношенията не съществуват, Студената война приключи, идеологическото противопоставяне между Изтока и Запада изчезна“, каза Наришкин.

Той призова за връщане към диалога между Москва и западните страни, за да се избегне нова криза като тази с ракетите в Куба.

„Важно е да се спре тази безотговорна игра, която се изразява в постоянно увеличаване на мизата, важно е да се спре прибягването до сила в международните отношения, за да не стигне ситуацията до нова Кубинска криза“, каза Наришкин.

Той визираше кризата през 1962 г. между СССР и САЩ, която изправи света на прага на ядрена война.

Докато той говореше, в Хага започваше поисканото от Русия заседанието на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за обсъждане на отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март.

Лондон обяви, че Москва стои зад атаката с невропаралитично бойно отровно вещество. Русия категорично отрича.

Кризата по случая „Скрипал“ доведе до взаимно изгонване на над 100 дипломати между Русия и западни страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна