Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новите майстори в Париж“ или как френският постимпресионизъм „оживява“ в Кюстендил

| обновено на 04.04.18 в 14:01
4
Снимка: Лили Големинова
Кюстендил е известен като град на художниците (редом със славните череши и изобщо плодови вкусотии). Една от емблемите на града е Владимир Димитров-Майстора, чието име носи галерията в града. „Новите майстори“ е решил да кръсти своята школа пък един преподавател по рисуване - Евгени Серафимов. Той, безспорно е човек с идеи. Преди 2 години със своите ученици направи проекта Майстора на един декар на площад Велбъжд, миналата година - един гигантски саламандър по стълбите към Хисарлъка, това лято ще рисуват няколко километра (да, километра) гайтани по поречието на реката, която минава през Кюстендил.

„Новите майстори“ са 29 деца на възраст от 12 до 20 години. Те обичат да рисуват и са много добри. Евгени Серафимов е убеден, че има нещо специално, нещо арт във въздуха в Кюстендил. Освен споменатите проекти, неговите „деца“ си имат вече и друга традиция - да откриват тематична изложба в съботата преди Великден. Преди две години нарисуваха 40 български манастира, миналата - прекрасни етнопортрети, а сега… сега „Новите майстори“ са в Париж.

Работим в Кюстендил, но душите ни живеят на Монмартр - разказва Евгени Серафимов, седнал сред картините на своите ученици, - може да звучи романтично или провокативно, но е така. В продължение на 11 месеца в школата се говореше за живота на Монмартр, за живота на художниците  там…“ Защото през последните 11 месеца учениците на Евгени Серафимов възкресяват някои от най-красивите, въздействащите и прочутите картини на френските постимпресионисти и модернисти. Както и някои не толкова известни - добавя с усмивка Евгени и обяснява как повечето му ученици сами са избирали коя картина да създадат наново. Говорим за платна на Гоген, ван Гог, Моне, Пикасо…

Това не са копия, това не са прерисувки или фалшификати, това е част от моето виждане за педагогиката на изобразителното изкуство. Моите ученици през тези 11 месеца решаваха едни много сложни уравнения. Всяка картина е уравнение от композиция, линии, цветове… Гениалните художници са решили тези уравнения и тези деца, решавайки ги наново, разбират същността на изкуството. Междувременно се случва какво ли не - например, двама ученици от школата наистина заминават за Париж, като едното момиче печели стипендия и сега учи в Бозар. Но преди да тръгне, дойде тук, за да си довърши картината за изложбата - ето тези прекрасни таитянки на  Гоген - показва със сдържана гордост и обезоръжаваща усмивка Евгени Серафимов платното зад себе си. Друг ученик пък се записва на уебинар за живота на художника, чиято картина пресъздава, едно момиче пък си купува писмата на Ван Гог - и това чудо видях, съвременен тийнейджър да чете, при това  какво!  - продължава разказа си Евгени Серафимов.

54 картини ще бъдат показани на изложбата „Новите майстори в Париж“, която официално ще бъде открита на 7 април във фоайето на Драматичния театър в Кюстендил. Това няма да е само изложба, ще има френска поезия (на френски, но с превод), френска музика на живо и всички малки (и млади) художници ще бъдат облечени с френски шик!

Така че, ако не можете да прескочите до Париж и да се разходите до Монмартр, идете до Кюстендил - експозицията „Новите майстори в Париж“ ще остане там до края на април.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна