Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класици на литературата в "Запазена марка Радиотеатър"

БНР Новини

Драматизации по класици на националните литератури ще представи Радиотеатърът в рубриката си „Запазена марка“ през Светлата седмица.

На 9 април, понеделник, от 2 часа след полунощ звучи „Аугустус“ на Херман Хесе – една приказка за човек, така възгордял се, че погубил живота си.

На 10 април е много популярният в родината си японски писател Сюгюро Ямамото с „Къща с басейн“. Прочул се с разкази за прочути самураи и велики японски жени – принцеси и гейши, в тази своя драма той е по-социален и сърцераздирателен – разказ за баща и син, които – притиснати от мизерията, едва-едва оцеляват.

11 април е запазен за Хайнрих Бьол, Нобеловия лауреат, за неговата лирична любовна история „Влакът заминава след 1 час“.

Друг Нобелов лауреат – португалецът Жозе Сарамагу радва слушателите, на 12 април, с нетрадиционната си трактовка на известната легенда за Дон Жуан – „Дон Жуан или развратникът опростен“.

Накрая, на 13 април, петък, в разрез със страшните предчувствия, навявани от тази дата, представяме „Вино от глухарчета“ на Рей Бредбъри – едно от най-поетичните негови произведения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна