Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Антоний: Преговорите за признаване на македонската църква от Българската патриаршия са в началото

Българската православна църква ще даде частица от благодатния огън на македонската си посестрима

Митрополит Антоний
Снимка: Евелина Стоянова, БНР

Свещеният огън слиза по чуден начин на гроба Господен всяка година на едно и също място, в един и същи час и по една и съща причина, която е вярата на хората, каза Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който гостува на БНР.

„На празника на Христовото възкресение благодатният огън слиза в град Йерусалим на гроба Господен, където е построен храма в чест на славното Христово възкресение, за да увери, укрепи и утвърди във вярата милионите вярващи по цял свят“.

Негово високопреосвещенство е определен да донесе частица от благодатния йерусалимски огън в България, който ще бъде пренесен в цялата страна и в Македония. Митрополитът отбеляза, че досега Македонската православна църква е вземала огъня от гръцката си посестрима, но за пръв път тази година ще го получи от Българската православна църква.

Западно - и Средноевропейският митрополит Антоний заяви, че преговорите за признаване на македонската църква от Българската патриаршия са все още в начален етап:

„Мисля, че това е начало на един добър диалог – с тази частица от благодатния огън“.

Най-младият български митрополит отбеляза, че православната църква през последните години е започнала постепенно да привлича младите хора, които все повече изпълват храмовете:

„Естествено има какво да се желае още. Но това е наш дълг. Защото Христос казва: „Оставете децата да дойдат при мене, защото на тях принадлежи Царството Божие“.

Православният духовен водач припомни, че църквата дълги години поставя въпроса за въвеждането на вероучение в училище, но, по думите му, българската държава остава без активно участие в този диалог:

„Колкото по-скоро се въведе предметът „Религия“ в българските училища като редовен и задължителен предмет, толкова повече човешки души и души на деца ще спасим“.

Основните събития, свързани с пренасянето на свещения пламък, ще бъдат излъчвани пряко във фейсбук страницата на митрополит Антоний и в сайта на Българската православна църква.

Интервюто на Евелина Стоянова с  Негово високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският  митрополит Антоний можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна