Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ добавиха в списъка със санкции 24-ма руски граждани и 14 компании

Това е един от най-агресивните ходове на Вашингтон в опит да накаже Русия

Стив Мнучин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати добавиха в списъка си със санкции срещу Москва 24-ма руски граждани и 14 компании. Това е един от най-агресивните ходове на Вашингтон в опит да накаже Русия за евентуалната намеса в президентските избори през 2016 година.

Американският министър на финансите Стив Мнучин посочи, че новите санкции са следствие на факта, че руското правителство продължава злонамерените си действия по света, включително окупацията на Крим, подкрепата за режима на Башар Асад и кибератаките си срещу западни правителства.

В списъка със запорирани сметки фигурират олигарси като алуминиевия магнат Олег Дерипаска и депутата Сюлейман Керимов, чието семейство контролира най-големия производител на злато "Полюс". Сред санкционираните компании е оръжейният износител "Рособоронекспорт", откъдето заявиха, че ограниченията целят да изключат Русия от световния пазар на оръжия.

Председателят на Комисията по международни отношения към руския парламент Константин Косачев заяви, че новите санкции на Вашингтон срещу Москва са неоснователни и враждебни. Руският министър на търговията Денис Мантуров обеща още по-голяма държавна подкрепа за засегнатите компании. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна