Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ритъмът на Балканите" – виртуозност, колорит и завладяваща емоция на една сцена

Снимка: БНР

На 27 април от 19.30 ч. в зала "България" можете да гледате „Ритъмът на Балканите“ – най-успешния проект на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, който отново събира на музикална сцена най-атрактивните музиканти на Балканите. В петото издание на проекта гостуват – Ана Мария Стоян и Мариан Мексикану – Румъния, Гоце Димовски – Македония и Мухлис Бербероглу – Турция.

Солистите в концерта са звезди в техните страни и познати на публиката на Балканите. Гоце Димовски е част от една от първите етногрупи на Балканите – „Синтезис“, която концертира в много държави по света. Освен на зурна, той свири на гайда, кавал, кларинет и саксофон. Мухлис Бербероглу е един от най-младите и проспериращи турски изпълнители на саз. Акордеонистът Мариан Мексикану и певицата Ана Мария Стоян са изключително талантливи  и търсени музиканти. В програмата на концерта те ще изпълнят много ярки и темпераментни пиеси, характеризиращи тяхната национална музикална традиция.

В интервю за предаването „Преди всички“ Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика на БНР, обясни:

„Ритъмът на Балканите няма аналог. Аз съм говорил с много от музикантите, които вече са участвали в този проект. Само колегите от Турция са отворени да правят различен тип събития, които да приобщават музиканти на една сцена. Това в Гърция, още по-малко в Македония, още по-малко в Сърбия, е трудно да се случи. Цяла Гърция, Македония и Сърбия ни гледат и онлайн на живо по радио "Бинар" след това в "YouTube" и вече са отлично запознати с това, което правим, което означава, че сме в правилната посока".

Билети можете да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. Драган Цанков №4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн в мрежата на eventim.bg и ticketsbg.com.

Вход свободен за ученици от НМУ „Л. Пипков“ и студенти от НМА „Проф. П. Владигеров“, Департамент “Музика“ към НБУ, Специалност „Музика“ към СУ АМТИИ - Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна