Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с увреждания се събират утре на национален протест пред МС

| обновено на 10.04.18 в 14:55
Снимка: БГНЕС



Хората с увреждания излизат утре на национален протест пред Министерския съвет.

Те настояват да се проведе справедлива реформа в медицинската експертиза. Акцията се организира от 18 национално представителни организации на хората с увреждания и се подкрепа от КТ "Подкрепа". Председателят на Асоциацията на деца с епилепсия Веска Събева представи трите основни искания. 

"Имаме три основни искания. Достъпност, което означава не само архитектурна среда, а означава достъпност до професионално образование, до комуникационни услуги. Да се спре нарушаването правата на хората с увреждания в България. Да имаме съдържателни и модерни реформи, а не механични реформи, просто защото е казано, че трябва да има реформа".

Председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев изрази основните опасения във връзка с готвената реформа в системата на ТЕЛК: 

"Ще бъдат отнемани пенсиите след като се финализира реформата за оценка на работоспособността. Оценените като работоспособни няма да имат право на инвалидна пенсия".

Социалният министър Бисер Петков излезе с позиция, в която заяви, че не приема "насажданото през последните седмици внушение, че реформата в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността предвиждат кардинална промяна на действащия модел, която ще доведе до отнемане правото на инвалидна пенсия". Той призова организациите на хората с увреждания да дадат предложенията си за промяна в модела за експертиза на работоспособността и за механизмите за контрол".

Организаторите очакват в протеста да се включат близо 6000 души. Според проучване на КТ "Подкрепа" всеки четвърти от хората с  увреждания живее с доход под 200 лв. 

Злоупотребите с ТЕЛК-овете са факт, но трябва ли социалното министерство и правителството да посегнат на хората, които наистина имат увреждания и на тези, които получават инвалидни пенсии, но искат и да работят, пита Мария Недялкова от Сдружение "Закрила". Пред „Хоризонт“ тя коментира до какво ще доведе планираната социална реформа:

"Цялата промяна, която в момента е предвидена по отношение на живота и правата на хората с увреждания, цели единствено и само намаляване на разходите за тези хора, което според нас е недопустимо. Винаги, когато България е във финансова криза, по някакъв начин се казва - страшно много инвалиди има в България, има много фалшиви инвалиди. Започват да се измислят някакви нови наредби, които целят единствено и само да се намалят финансовите средства като ресурс, който отива към хората с увреждания, независимо в каква посока. Това е недопустимо. Наистина има фалшиви инвалиди, но не смятаме, че това е начинът. Факт е, че в ТЕЛК-овите комисии вече никой не иска да работи. Ако 5 или 10 лекари в България от тези комисии бъдат осъдени, тази практика ще бъде до някаква степен прекратена".

Според Недялкова не е правилно НОИ да определя работоспособността на хората с увреждания.
Хората смятат, че средствата, отредени за хората с увреждания, не се изразходват правилно и липсва контрол. 

Какви още са притесненията на хората с увреждания чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна