Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По указание на Борисов здравното министерство изтегля предложенията за промени в медицинската експертиза

| обновено на 10.04.18 в 18:10
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство изтегля предложенията за промени в медицинската експертиза. Това става по указание на премиера Бойко Борисов и след среща, в която са участвали вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Срещата ще бъде в петък:

"По изрично указание на премиера и след среща при него Министерството на здравеопазването изтегля предложения Проект за изменение и допълнение на Правилника и Наредбата за медицинската експертиза. При премиера се разбрахме да водим разговори докато не постигнем консенсус по исканията на всички страни, които участват в разговора", съобщи Ананиев.

Социалният мининистър Бисер Петков обяви, че той ще разговаря с представители на хората с увреждания в четвъртък. Той подчерта, че концепцията, предложена от неговото ведомство, се отнася до оценката на работоспособността и не засяга отнемане на инвалидни пенсии

"Въвеждането на експертизата за работоспособността няма за цел да лиши хората с увреждания от придобити права, да отнема инвалидни пенсии".

Социалният министър добави, че догодина пълнолетните хора с тежки увреждания ще получат повече средства от държавата. В момента семействата на деца с тежки увреждания получават по 930 лева, но след като навършат 18 години разчитат на пенсия от 140 лева и добавка за чужда помощ от 90 лева. 

Насроченият за утре национален протест на хората с увреждания ще се състои, въпреки уверенията на здравния министър Кирил Ананиев, че ще оттегли предложените промени в медицинската експертиза. Те настояват да отпаднат формулировките „определяне на работоспособност” и планираното разделяне на медицинската експертиза. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна