Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Приготви се, Русия, ракетите идват

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп предупреди днес Русия, че САЩ ще нанесат ракетни удари в Сирия. 

По обичайния си начин Тръмп написа в Туитър: "Русия каза, че ще свали всяка ракета, изстреляна срещу Сирия. Бъди готова, Русия - те пристигат - красиви, нови и умни. Не трябва да бъдете партньори на убиващото с газ животно, което убива хората си и се радва на това“.

След химическата атака в сирийския град Дума на 7 април, при която загинаха десетки души и над 500 пострадаха, Тръмп заяви, че ще вземе решение за отговора на САЩ в рамките на 48 часа. А край бреговете на Сирия беше изпратен миноносецът „Доналд Кук“, който има 60 крилати ракети „Томахоук“ на борда.

„Умните ракети трябва да бъдат насочени към терористите, а не към легитимното правителство, което от няколко години се бори срещу международния тероризъм на своя територия“, написа във Фейсбук Мария Захарова - говорителка на руското външно министерство.

Тя освен това предположи, че такива удари може да са претекст за унищожаване на доказателствата от предполагаемата химическа атака в Дума на 7 април, която Москва смята за „провокация“, която да оправдае намесата на Запада. „Дали цялата идея не е бързо да бъдат отстранени следите от провокацията… така че международните инспектори да няма какво да търсят по отношение на доказателства?“, попита Захарова.

В друг пост малко по-късно Тръмп написа, че отношенията между САЩ и Русия „сега са по-лоши“ от всякога „и това включва Студената война“. „Няма причина за това. Русия се нуждае от нас, за да помогне на икономиката си, нещо, което много лесно може да се направи, има нужда всички държави да работят заедно. Спрете оръжейната надпревара?“, добави американският президент.

Москва е предупредила САЩ за възможните последици от употреба на сила срещу сирийския режим, „особено ако бъдат засегнати руски военни“, заяви пред АФП източник от руското външно министерство, пожелал анонимност. 

„Русия ще направи каквото е необходимо, за да защити гражданите си на сирийска територия“, добавил източникът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени