Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два вида злоупотреби с европейската здравна карта отчитат от НЗОК

Фалшифициране на европейска здравна карта или използване при прекъснати здравни права са най-честите случаи на неправомерно използване на документа

Снимка: eulaws.eu

Фалшифицирането на европейска здравна карта или използването ѝ при прекъснати здравни права са двата най-чести начини за злоупотреба с документа, съобщиха за "Хоризонт" от Националната здравноосигурителна каса.

От Здравната каса поясняват, че единият от способите за злоупотреба е използването на фалшива здравна карта, която не е издадена от здравноосигурителна институция – българска или чужда. При проверка се установява, че такава карта на въпросното лице не е била издавана. В тези случаи обикновено и документите за самоличност на ползвателя също са фалшиви.

Друг случай на злоупотреба е ползването на здравни услуги в периода на валидност на валидна здравна карта, но при прекъснати здравни права поради неплащане на дължими здравни вноски. При такъв казус европейското законодателство разпорежда какви следва да са действията на компетентните институции. Така ако лицето е разполагало с валидна европейска здравна карта, независимо от прекъсването на правата му, компетентната институция е длъжна да възстанови разходите, направени авансово от чуждия здравен фонд за лечението на злоупотребилия пациент.

Поради големия обществен интерес за сигурността на личните ни данни от Здравната каса посочват също, че картата на този етап не съдържа данни за заболяванията и проведените лечения на нейния притежател и не е медицинско досие, а осигурява единствено директен достъп до лекари и лечебни заведения в неотложно необходими медицински ситуации. 

С валидна европейска здравна карта в ЕС здравноосигурените лица имат право на медицинска и дентална помощ от здравноосигурителния пакет в държавата на временен престой, необходимостта от които е медицински обоснована, за да се избегне принудителното завръщане на осигуреното лице в компетентната държава-членка. Картата може да се използва само ако собственикът ѝ се обърне към доставчик на здравни услуги, покрит от здравноосигурителната схема в държавата на престой. Ако пациентът се обърне към частен лекар или заведение, които не работят с местен здравен фонд, той няма да може да се възползва от правата си по европейската здравна карта.

Темата е разгледана в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна