Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика на Димитър Ненов звуча в Катар

Йордан Камджалов
Снимка: Никола Попов

Концерт, наречен "Пътуване из Европа", слушаха в столицата на Катар – Доха, на 30 март. Там има силен многонационален оркестър - Катарската филхармония, а сега този състав изсвири за първи път и една българска творба – Токата от Димитър Ненов. Още десет европейски страни бяха представени с музикални шедьоври - сред тях сюита "Жар птица" от Игор Стравински, поемата "Прелюдии" от Ференц Лист, Румънска рапсодия от Джордже Енеску, увертюри от опери на Вагнер и Верди и др.

Това научи екипът на предаването "Алегро виваче" от нашия сънародник Йордан Камджалов, поканен да дирижира. Концертът, с който беше отбелязан Деня на Европа, се проведе с подкрепата на българското посолство в Доха.


"За първи път там беше изпълнена Токатата от Димитър Ненов - един от най-големите български шедьоври, в оркестрация на Лазар Николов. Произведението беше посрещнато изключително радушно и с много голям интерес от оркестъра. Това, според мен, и на интелектуално ниво беше най-силната композиция в целия концерт." - сподели Йордан Камджалов, носител на наградата "Музикант на годината 2011" в националната анкета на предаването "Алегро виваче" на БНР.

Чуйте интересни подробности в интервюто с Йордан Камджалов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна