Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският музикален фестивал в София за 18-и път

Найден Тодоров и Максим Венгеров
Снимка: Cantus Firmus

Вече 18 години Европейският музикален фестивал, организиран от агенция "Cantus Firmus", обогатява столичния афиш с пъстър калейдоскоп от събития, които ангажират публиката с творби и автори от различни епохи, а канените артисти са на високо световно ниво и често това е единстветната възможност да ги видим у нас.

18-ото издание започна ударно на 30 март в НДК с концерт на Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров и със солист Максим Венгеров - един от най-високо ценените цигулари на нашето време.

Продължението ще предложи многообразие на жанрове и събития - симфонични и камерни концерти, образователен спектакъл, изложба, дискусия в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", музика и танци на открито, церемония по връчване на наградите "Златно перо" и др.

Публиката ще посрещне цигуларите Албена Данаилова, Мони Симеонов, Димитър Иванов, Катя Попов, виолиста Юрий Башмет, пианиста Георги Черкин, Далия квартет от Испания, Italian Wonderbrass и още много други.

За най-интересното в тазгодишното издание на Европейския музикален фестивал разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" артистичния директор Даниела Ханджиева. Чуйте интервюто на Татяна Иванова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна