За любовта към музиката и театъра с Радостина Николаева

петък, 13 април от 23 часа
Радостина Николаева в ролята на Манон Леско от едноименна опера на Джакомо Пучини
Снимка: operavarna.com

Професионалният път на Радостина Николаева започва от родния ѝ град Русе с ролята на Елвира в „Дон Жуан” на Моцарт. Тогава тя е студентка в трети курс в Музикалната академия.
Пет години след дебюта си се явява на конкурс в Софийската опера, но този път за ролята на дона Анна в същото оперно заглавие. Триумфира отново, освен в Моцартовото заглавие, и в „Кармен” на Бизе като Микаела. От същата година – 2003 е солист на Националната опера.
През следващата година Николаева изпълнява Лиу от „Турандот”, Леонора от „Трубадур” и Амелия от „Бал с маски”, за която получава и Кристална лира. В рамките на Осмия великденски фестивал в Операта, певицата дебютира в „Анна Болейн” от Доницети. Концертното изпълнение на операта е премиерно за България. През същия сезон 2004/2005 година младата певица прибавя към своя богат репертоар ролите на Дездемона от „Отело” на Верди, Мими от „Бохеми” на Пучини, Неда от „Палячи” на Леонкавало, Дидона от „Дидона и Еней” на Пърсел. Красивият ѝ тембър и безспорният ѝ актьорски талант са предпоставките, които много бързо налагaт името ѝ, и от тогава тя е основен изпълнител на централни партии в опери от Верди, Пучини, Вагнер, Белини, Чайковски.
Репертоарът ѝ е впечатляващо голям и разнообразен. През последните години пее Аида в едноименната опера на Верди, Норма в „Норма” на Белини, Ярославна в „Княз Игор” на Бородин, Леонора в „Силата на съдбата” и Елизабет в „Дон Карлос” на Верди, Косара в едноименната опера на Маестро Георги Атанасов, Брюнхилда в „Зигфрид” и Кундри в „Парсифал” на Вагнер. Сред записите ѝ се открояват красиви и детайлно изработени арии от Моцарт, Доницети и Белини. Лекотата и чистотата на тембъра, с която ги изпълнява са запленяващи. Макар и да сме свикнали с амплоато ѝ в драматичния репертоар, интерпретациите ѝ на лирични партии са още едно потвърждение, че пред таланта не стоят граници.
Докато разговаряхме ставах все по-запленена от излъчването и присъствието ѝ, от енергията, която виждам в очите ѝ. Николаева е прекрасна актриса. Претворяването на толкова много и различни по характер героини е свързано не само с таланта, но и с голяма подготовка. Тя ми разказва за безбройните часове труд, които изисква добрата сценична реализация и за любовта, която съживява и окрилява.
След всички успехи тя продължава да мечтае за нови роли, за предизвикателства и провокации, които да извадят още повече от потенциала ѝ. Мечтае да претвори отново Изолда – може би една от коронните ѝ роли. За превъплъщението ѝ проф. Боянка Арнаудова пише: „Радостина Николаева е с отлично тренирана издръжливост, показа разбиране на символиката в образа, отлична дикция и, което най-високо оценявам – всяка дума не просто се изпява, а пеейки, тя вече „споделя свои” чувства и мисли. Очевидно, текстът на Вагнер е разкодиран от изпълнителката. На сцената тя е Изолда – гневна или обсебена от питието, прикована към чувството си, изтъкана от еротика и страдание. Състояния, предадени с музикалност, чувственост, гласови нюанси и темперамент”.
В предаването ще чуете какво още сподели Радостина Николаева за началото на своята кариера, за учителите си, за героините, които създава и отвежда на сцената, за стремежите и желанията. Всичко това придружено от красивите изпълнения на арии от Винченцо Белини, Гаетано Доницети, Волфганг Амадеус Моцарт, Джузепе Верди, Пьотр Илич Чайковски, Рихард Вагнер и Маестро Георги Атанасов.Още от категорията

Вокална група от Мездра с първо място и награди от международен фестивал

Престижни отличия от Международния детски фестивал „Млади таланти” получи Центърът за подкрепа и личностно развитие в Мездра. Форумът се проведе в Националния дворец на децата в София, съобщават от Общината. Вокалните групи и индивидуални изпълнители на забавна и популярна песен бяха разпределени в два конкурсни дни – 17 и 18 април. Жури в..

публикувано на 23.04.18 в 15:46

ВГ "Радиодеца" с покана за пролетен джаз концерт

Вокална група "Радиодеца" и техният ръководител Илина Тодорова ще бъдат домакини в Първо студио на БНР на Детския пролетен джаз концерт. Над 40 малки изпълнители ще вземат участие. Те са подготвили много нови песни и танци специално за пролетния концерт, за който се подготвят повече от 1 година. Децата от вокалната група са най-младият състав на БНР,..

обновено на 23.04.18 в 11:15
„Лед Зепелин”: Джон Пол Джоунс, Робърт Плант и Джими Пейдж (отляво надясно)

Хоби и колекционерски страсти, 3 част

От времето на барока, че и години преди него, та чак до наши дни съществуват свързани с музиката личности, които намират време, сили и енергия да задоволяват и други, различни от музикалните потребности. В третата, посветена на феномена „хоби”, наша среща, ви запознаваме с колекционерските страсти и любими занимания на Жан Филип Рамо (Jean-Philippe..

публикувано на 23.04.18 в 11:10

Арфистката Яна Дойнова: Мечтая денят да стане по-дълъг

Яна Дойнова – момиче, което намира шума в големия град за жизненоважен и храни с него динамиката на собственото си битие. Или човек, който открива в пътешествията си в далечни страни частички, с които попълва пъзела на личната си философия за света. Или пък половинка от една ярка любовна комбинация, в която противоположностите създават уравновесено цяло...

публикувано на 23.04.18 в 10:55
Юн Мияке навърши кръгли 60 в началото на тази година

Проект на Юн Мияке с хора "Космическите гласове", Арто Линдзе и Винисиус Кантуария

Слънчев джаз+ на 22 април припомня моменти от гостуването на "Ритмос негрос" във Второ студио на БНР и запис на част от предаването пак там четвърт век по-рано с Жюли Фройнд, сега звезда в родното си Перу. Гостите на първия Джаzz+ фестивал Пари Комбо също отбелязват кръгла годишнина - две десетилетия на сцена. По този повод слушаме поредния им..

обновено на 23.04.18 в 10:30

Евгений Шевкенов дирижира на пловдивска сцена

Гост в студиото на зона "Култура" на Радио Пловдив е  проф. Евгений Шевкенов . Световноизвестният цигулар, роден в Пловдив ще бъде пред пловдивската публика за втори път в рамките на година, нещо което меломаните знаят добре, че не бива да пропуснат. Концертът " Малка нощна музика " ще се състои на 24 април 2018 г., вторник от 19:00 часа в Дома на..

публикувано на 23.04.18 в 10:12

Жана Бергендорф и Борислав Миланов за "Bones", песента за "Евровизия 2018"

На 26-и април с клубен концерт в София вокалната формация  "Equinox" ще представи пред публика "Bones" - българската песен за "Евробовизия 2018". Преди да отпътува за репетиции в Лисабон, в подготовка за големия ден - 8-и май, петимата изпълнители от формацията ще изпеят и свои самостоятелни песни по време на концерта - изпращане. Дни преди..

публикувано на 22.04.18 в 15:08