Български изпълнители

петък
от 23.00 до 24.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации
Маргарита Калчева

Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР: Маргарита Калчева

Този петък предлагаме продължение на разговора с Маргарита Калчева – водач на контрабасовата група в Симфоничния оркестър на БНР. Редовните ни слушатели вече познават талантливата българска изпълнителка. Родена е в Плевен, завършила е СМУ „Панайот Пипков“..

обновено на 21.10.17 в 15:00
Маргарита Калчева

Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР: Маргарита Калчева

В късната петъчна вечер ще ви срещнем с Маргарита Калчева – водач на контрабасовата група в СО на БНР. Родена в Плевен, тя завършва СМУ „Панайот Пипков“ при Ирина Петрова и НМА “Панчо Владигеров“ в класа по контрабас на професор Тодор Тошев. Специализира..

публикувано на 13.10.17 в 10:33
Снежинка Аврамова

Среща със създателката на Моцартовите празници в Правец Снежинка Аврамова

През 2003 г. в Правец се провежда първото издание на един фестивал, който вече години наред радва меломаните и създава незабравими спомени на всеки който посети градът край езерото. Главен виновник за това е оперната певица Снежинка Аврамова...

публикувано на 29.09.17 в 17:09
Габриела Георгиева в „Бал с маски“ на Верди

Габриела Георгиева гостува в „Български изпълнители“

Със сигурност помня точно впечатлението си от първата ми среща с Габриела Георгиева . Беше по времето на международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ в София. Оказа се звезден този конкурс. Той извади пред публиката няколко млади и..

публикувано на 16.07.17 в 09:25
Лия Петрова

Лия Петрова - носителка на първа награда от престижния конкурс Карл Нилсен

Вълшебната цигулка на Лия Петрова Забележителен талант ...при нея талантът спира дъха... Лия Петрова напълно те оставя безсловесен не само заради техниката си, но и заради стилистичната чувствителност и музикалност. Това са само част от отзивите, които..

публикувано на 22.06.17 в 12:30
Миша Дамев

Миша Дамев: Когато човек е музикант и артист той трябва съзнателно да знае къде са му корените и трябва да полива тези корени

Поинтересувах се защо? Увлечен в новите предизвикателства, непрекъснати предложения за концерти България някак остава далеч от творческите му планове. Връщането му тук сега също е инцидентно. Намира се в Санкт Петербург и когато Валерий Гергиев уговаря..

публикувано на 09.06.17 в 15:55

Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР: Десислава Чолакова

В това издание на предаването ще ви срещнем с Десислава Чолакова – концертмайстор на СО на БНР от 2012 година. Родена в Пазарджик, тя изгражда впечатляваща кариера на солист и оркестров изпълнител както в България, така и в чужбина. Първите уроци по..

публикувано на 02.06.17 в 08:30
Професор Лиляна Антова – пианист и дългогодишен преподавател в клавирната катедра на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“

Честит 90-ти рожден ден!

Тя е първият изпълнител у нас на клавирния концерт от Николай Римски-Корсаков. Още в началото на 70-те години на миналия век, експериментира с нетрадиционни форми на концерти и рецитали. Осъществява музикални представления – синтез между клавирни творби,..

публикувано на 27.04.17 в 15:05
Петър Данаилов в „Набуко“

Все още гледам на живота през очите на петгодишно дете

Няма как щом срещнеш Петър Данаилов да не те заплени вдъхновеното му излъчване и откритост. Когато започнеш да го интервюираш чарът му още повече те завладява. През 2000 година той спечели първа награда и златен медал от конкурса за млади оперни певци..

публикувано на 24.04.17 в 09:15

„Ет Арсис квартет“ не оставя слушателя безразличен

В предаването „Български изпълнители” ще ви запознаем с „Ет Арсис квартет“ . Христина Танева (пиано), Велислава Танева (цигулка), Айнис Касперавичус (виола) и Диего Хернандес Суарес (виолончело) са имената на амбициозните млади музиканти в квартета, които..

публикувано на 13.04.17 в 13:25