Български изпълнители

петък
от 23.00 до 24.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации

Емануил Иванов

За конкурса „Феручо Бузони“ – разговор с носителя на първа награда Емануил Иванов

От 28 август до 6 септември се състоя 62-рото издание на Международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ в Болцано, Италия. На 6 септември стана ясно, че носител на първа награда е българинът Емануил Иванов. Туровете от конкурса се предаваха по интернет и..

публикувано на 11.10.19 в 08:45

Гласове и лица от СО на БНР – Галина Койчева

В първата петъчна вечер на месец октомври предаването „Български изпълнители“ ще запознае почитателите на класическата музика с личността и изкуството на концертмайстора на националния ни радиооркестър – цигуларката Галина Койчева. Родена през 1981 година..

публикувано на 04.10.19 в 09:35

Ростислав Йовчев – Българската музика заслужава да бъде пропагандирана

В последния петък на месец септември в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с Ростислав Йовчев . Той е професор по пиано в Националната музикална академия „Панчо  Владигеров“ в София. Лауреат е на редица наши и международни конкурси. Носител е..

публикувано на 27.09.19 в 10:05
Надежда Цанова и Петър Мадеконски

Надежда Цанова и Петър Македонски – един от най-успешните съвременни български дуети

В късната петъчна вечер на 21 юни в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с дуото Надежда Цанова и Петър Македонски. През 2009 година, композицията на Дмитрий Шостакович „Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър“ събира на една сцена двама..

публикувано на 21.06.19 в 09:05

Василена Серафимова – на сцената се боря за всяка нота

В късната петъчна вечер на 17 май в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с перкусионистката Василена Серафимова. Родният град на Василена Серафимова е Плевен, където завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Пътят ѝ я..

публикувано на 16.05.19 в 17:30

Спомен за Кирил Кръстев

„На Русенската опера Кръстев даде три десетилетия от живота си. За него това не беше компромис или жертва - просто твореше на тази сцена. След това още десетина години беше първи баритон и на Варненската опера - и там се раздаваше докрай, без остатък“ –..

публикувано на 03.05.19 в 11:55
Валентин Геров (първият вляво) с музикантите от „София квартет“

Валентин Геров: Мечтата ми беше да свиря в квартет и я постигнах

В късната петъчна вечер на 19 април в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с доайена на камерната музика Валентин Геров . През тази година той празнува своя 60-годишнен юбилей. „Мога да се похваля, че имам много приятели и, да, желан музикант..

публикувано на 19.04.19 в 15:17

„Безкрайно щастлива съм, че мога да работя в родния си град“, казва Андреана Николова

Тя е водеща солистка на Русенската опера. Там дебютира като Улрика от „Бал с маски“ на Верди. Сега последното предизвикателство, което поема е участието й в мюзикъла „Кабаре“ на Джон Кендър и Фред Еб. Премиерата беше на 6 април, а на 13 е вторият..

публикувано на 12.04.19 в 12:54
Атанас Карафезлиев

Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР – Атанас Карафезлиев

В последния петък на месец март предаването „Български изпълнители“ и неговата рубрика „Гласове и лица от симфоничния оркестър на БНР“ ще потопи слушателите в света на един от представителите на медните духови инструменти, който винаги впечатлява..

публикувано на 29.03.19 в 11:04

Българско трио за класическа музика

В петък, час преди полунощ ще слушате записи на Българско трио за класическа музика в състав: Строимир Симеонов (флейта), Александър Аврамов (цигулка) и Лиляна Стефанова (пиано). Ансамбълът се появява през 1963 година. Основна цел на тримата изявени..

публикувано на 22.03.19 в 11:20