Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Страсбург отхвърли жалбата на Сакскобургготски срещу отнемането на двореца "Кричим"

| обновено на 12.04.18 в 16:27
Симеон Сакскобургготски
Снимка: Ани Петрова, БНР

Жалбата на Симеон Сакскобургготски cpeщy мораториума въpxy paзпopeждaнeтo c така наречените "царски имоти" е допусната за разглеждане от Европейския съд за правата човека в Страсбург. Допусната е и жалбата срещу одържавяването на имотите "Ситняково" и "Саръгьол", но е отхвърлена претенцията за двореца "Кричим".

Съдът реши, че българското правосъдие е отхвърлило претенциите за реституция на двореца "Кричим" на базата на подробно и добре мотивирано решение. Бившият премиер окончателно загуби делото срещу държавата за този имот в края на 2013 година. И трите инстанции на българския съд приеха, че интендантството, което е собственик на имота, се явява държавно учреждение.

Допусната за разглеждане е жалбата срещу обявения през 2009 година мораториум върху разпореждането с така наречените "царски имоти". По отношение на иска срещу одържавяването на имотите "Ситняково" и "Саръгьол", чиято реституция бе обявена за незаконна, съдът в Страсбург иска още обяснения от българското правителство и ще се произнесе на по-късна дата.

"За всички останали имоти извън "Кричим" жалбата е комуникирана на правителството и на правителството е дадена възможност до 13 септември тази година или да потърси опити за приятелско споразумение с царското семейство, или да представи свои възражения по нашите оплаквания за нарушение на конвенцията за правата на човека", обясни пред "Хоризонт" адвокат Михаил Екимджиев, който представлява интересите на Симеон Сакскобургготски. Жалбата за "Кричим" е обявена за недопустима, но за всички останали шансът да бъдат спечелени е около 80%, поясни Екимджиев, като се аргументира със статистически данни:

"След като останалите са комуникирани, това означава, че съдът вижда там сериозен проблем, ерго има сериозен шанс и добра прогноза за спечелване на останалите жалби, а те са много повече от имота в Кричим“.

"Крайно дискомфортно би било и за държавата, и за Сакскобургготски един бивш премиер да осъди  държавата си", подчерта адвокат Екимджиев. По думите му, е безспорно, че оттук нататък царското семейство е в по-добри позиции да води преговорите с държавата:

"За да има юридическа тежест това споразумение, най-добре е то да бъде "облечено" не само като едно споразумение "ад хок" за делата, които се водят в момента и са висящи, а в едно решение, с което да приключи тази сага". 

"Реституцията на претендираните от наследниците на цар Борис III и цар Фердинанд царски имоти не е извършена съгласно действащите към времето на извършването й правни норми и това е първият генерален проблем", коментира в предаването "Нещо повече" адвокат Любомир Денев, който представлява държавата. Той определи решението на Съда в Страсбург като "изключително интересно". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна