Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еротиката на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов

Стоян Венев, фрагмент
Снимка: БНР

„Еротиката на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов“ представя галерия „Васка Емануилова“. Откриването е днес от 18.30 часа.

Когато Богомил Райнов се завръща в България от Париж, където е културен аташе към посолство на България, той е ангажиран с написването на монография за художника Стоян Венев. Срещите ги сближават и така се стига до разкриването от страна на художника на една негова дълго прикривана страст – интереса към еротиката, разказа в интервю за „Хоризонт до обед“ кураторът на изложбата е Пламен Петров.

До 29 април публиката ще има възможност да се срещне за първи път с едни рисунки, които представят художника Стоян Венев в един различен аспект. В експозицията могат да бъдат видени около 60 негови творби, каза още Петров.

Голото човешко тяло, изтъкано от желание, страстта между мъжа и жената са намерили изява в творчеството на Венев, към което писателят проявява жив интерес и през цялото десетилетие откупува произведения от приятеля си - десетки листове, изпълнени с акварел, туш или молив, които остават задълго скрити в личния архив на Богомил Райнов. След смъртта му те попадат в частни колекции, но днес значителната част от тях могат да бъдат видени в оригинал в изложбата. Тя е част от проекта „Отвъд пуританизма: скритите рисунки от архива на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов“ и се реализира с финансовата подкрепата на културната програма за Българското председателство на Съвета на ЕС на Национален фонд „Култура“.

Още можете да чуете от интервюто на Ирина Недева с Пламен Петров. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени