Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон стои твърдо зад реформите си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон защити докрай реформите си в телевизионно интервю на фона на нестихващите стачки и протести в страната. Утре предстои поредната двудневна стачна акция на железничарите.

Преговорите със стачкуващите френски железничари са в задънена улица, утре започва нов стачен епизод, но дори в дните без стачка трафикът остава объркан. Компанията SNCF все пак обеща 200 бързоскоростни влака за началото на пролетната ваканция. Досега конфликтът е нанесъл загуби от стотина милиона евро.

Авиокомпания Air France също потвърди обявените четири стачни дни до края на април. Синдикатите отхвърлиха предложението за 2% повишение на заплатите вместо исканите 6%. Продължават и протестите на студентите срещу реформата на системата за прием в университетите.

"Ще стигнем докрай в реформите", заяви президентът Еманюел Макрон в ексклузивно интервю по канал TF1. Според него реформата в жп транспорта е закъсняла с 20 години от "колективно лицемерие". Той гарантира, че националната жп компания ще остане държавна при навлизането на конкуренцията. "Моля за малко усилие от страна на всички, за да изградим жп транспорта на бъдещето", настоя президентът. Относно протестите на студентите Макрон отбеляза, че блокадите в университетите са много малко на брой и призова към прекратяване на безредието. "В един свят на забързани обороти сме изправени пред огромна работа", завърши Макрон.

Според последното проучване, обявено от телевизия BFM, французите започват да охладняват в подкрепата към железничарите. 46% са против стачката, а 58% смятат, че реформата ще се отрази добре на жп транспорта.     


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна