Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална гражданска инициатива ще се бори да промени съдбата на хората, поставени под запрещение

Нада Шабани
Снимка: nmd.bg

На 15-ти април предстои учредяването на Национална гражданска инициатива, която иска да върне на вниманието на Народното събрание проектозакона за физическите лица, който премахва запрещението и урежда правата на хората с психични увреждания. 

Началото ще бъде поставено от 11.00 до 13.00 часа в литературния клуб "Перото" в НДК, където започва и събирането подписи в подкрепа на Националната гражданска инициатива, която като инструмент към Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, може да задължи институциите да включат в законодателния дневен ред законопроекта за съдбата на хората, поставени под запрещение.  У нас те са около 7 хиляди и затова инициативата е наречена така -  " 7 000", обясни в ефира на "Хоризонт" Надя Шабани от Центъра за нестопанско право, която е сред инициаторите на подписката, действаща и в интернет. 

"Ние предлагаме алтернатива, която е съвкупност от мерки, които отново се постановяват от съд, но той по-надлежно проверява кой може да подкрепя човека  - в рамките на една процедура, която запазва достойнството на човека и възможността решенията да бъдат взети, съобразно неговите желания и предпочитания", обясни Шабани.

Закон, който би променил съдбата на хората, които са под запрещение у нас беше близо до приемане през лятото на 2016-а, когато стигна до първо четене в парламента, но подаването на оставката на кабинета края на същата година,  осуети окончателното му приемане. Сега има два пътя -  законодателната технология да започне отначало или да се основава на текста, който вече съществува. 

Надя Шабани подчерта, че по-добрият вариант е да се стъпи на вече постигнатото и да се върви към връщане в парламентарния дневен ред на вече готовия проект:  

"Ако реши Министерският съвет отново да инициира и да използва законодателната си инициатива, отново ще трябва през Министерството на правосъдието, което е ресорното, да се започне обществено обсъждане, оценка на въздействието и внасянето му в Народното събрание.  

И решихме, че този път можем да действаме директно и да го представим на Народното събрание, защото всъщност той не се появи през 2016 година.  По тези текстове се работи от края на 2012 година, след първото осъдително дело срещу България в Страсбург - имаше три обществени обсъждания на законопроекта, имаше много дебати по темата. Според нас този път е извървян, просто по стечение на обстоятелствата след първо четене, по независещи от нас причини, се разпусна Народното събрание и законът не можа да мине финалната фаза.

Според нас сега е момента директно да бъде представен и благодарение на Закона за прякото участие на гражданите, това е възможност и Народното събрание ще трябва да се произнесе дали ще уважи тази подписка и съответно ще се инициира от народните представители внасянето му или съответно ще го отхвърли.

Ние силно се надяваме, че сериозно и най-важно - надполитически, ще се погледне на тази тема", изтъкна Шабани. Тя припомни, че страната ни е ратифицирала конвенция на ООН, задължаваща да се премахне всякаква форма на запрещение, както и че държавата вече два пъти е осъждана от съда по правата на човека в Страсбург. 


Събирането на подписи ще продължи през следващите три месеца. Повече по темата може да научите от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна