Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев и организации на хората с увреждания обсъдиха спорните промени при медицинската експертиза

Снимка: БГНЕС


Здравният министър обсъди с представители на организации на хората с увреждания промените, свързани с медицинската експертиза, които станаха причина за протест по-рано тази седмица. Един от спорните въпроси е как хората с много увреждания да не загубят правото си на лична помощ и пълна инвалидна пенсия.

Кирил Ананиев предлага към процента инвалидност за основното тежко заболяване да се добави второ, но когато то е с над 50 на сто инвалидност:

"Единият от вариантите, който обсъждахме, когато едно лице има заболяване с най-голям процент - 80 процента, но в същото време има и други заболявания, които също са тежки, за да може да получи правото на придружител и да получи пълния размер, стопроцентовия си размер на пенсията, може би ще му дадем възможност да събира второ заболяване, но което е над 50 на сто".

Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет на хората с увреждания, заяви, че трябва специално внимание да се обърне на хората с множество увреждания, за да не бъдат те ощетени:

"По отношение на тежки заболявания да се конкретизират процентите, да няма вариации, така че хората да не бъдат ощетявани. По отношение на множеството увреждания обаче настояваме, и тук постигнахме съгласие с вицепремиера Симеонов и министър Ананиев, че трябва да се обърне внимание специално хората да не бъдат ощетявани и да не отиват в по-ниски групи, защото има много тежки увреждания, които не могат да бъдат диагностицирани само на едно общо заболяване".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Гергана Хрисчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна