Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Химическа атака в Сирия е инсценирана с помощта на западни тайни служби

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва разполага с "неопровержими" доказателства, че предполагаемата химическа атака в Сирия е инсценирана с помощта на западни тайни служби. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес. Инсценировката на нападението с газ е част от цялостна русофобска кампания, подчерта Лавров.

"Потвърждение за използването на каквото и да е химическо оръжие на беше открито от нашите специалисти, които проучиха мястото. Нещо повече, ние разполагаме с неопровержими доказателства, че това е постановка. И тази постановка е дело на спецслужбите на една държава, която в момента е в първата редица на русофобска кампания."

Той предупреди също, че Западна военна намеса в Сирия може да доведе до нови мигрантски вълни към Европа.

По време на пресконференцията си Лавров се спря и на случая със Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Лавров обвини британския си колега Борис Джонсън за изкривяване на констатациите от разследването на Организацията за забрана на химическото оръжие.

А говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков обвини конкретно Великобритания, че е организирала, цитирам, „провокацията“ в Източна Гута.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна