Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският посланик в Лондон: Разследването по случая "Скрипал" се води непрозрачно

Александър Яковенко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският посланик в Лондон Александър Яковенко заяви, че разследването на отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия се води непрозрачно. По думите му Великобритания се опитва да унищожи всички доказателства по случая. Той заяви също, че Москва не е убедена в нежеланието на Юлия Скрипал да се срещне с руски представители:

"Оставаме с впечатлението, че британското правителство умишлено провежда политика за унищожаване на всички възможни доказателства. Класифицира информацията по случая и прави независимото и прозрачно разследване невъзможно."

Междувременно, Ройтерс съобщи, като се позова на британският съветник по национална сигурност Марк Седуил, че руското разузнаване е следило бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия поне пет години преди нападението с нервнопаралитичен газ.

Москва категорично опроверга тези твърдения.

Яковенко говори и за предполагаемото химическо нападение в сирийския град Дума. Той повтори позицията на Москва, че руските експерти не са открили никакви следи от химически вещества в Дума и западът няма основание да започва военна операция срещу Сирия:

"Очевидно е, че целта на всички тези необосновани лъжи и кампанията срещу Сирия е да се дискредитира сирийското правителство и да се оправдае употребата на силна от външни сили. Но всяко военно действие срещу сирийското правителство ще е в нарушение на международното право и хартата на Обединените нации."


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна