Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Пардю: Военните удари срещу Сирия няма да доведат до война с Русия

Марк Креймър: Рискът от мащабен военен сблъсък заради Сирия е минимален

| обновено на 14.04.18 в 09:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ограничените военни удари на Съединените щати, Франция и Великобритания срещу Сирия няма да доведат до война с Русия. Това заяви бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю:

„Не мисля, че това ще промени дългосрочно отношенията между Съединените щати и Русия. Не мисля, че това увеличава заплахата от някаква катастрофална конфронтация. Просто не вярвам“.

Посланик Пардю, който има и близо 30-годишна кариера във въоръжените сили на САЩ, коментира и възможността Русия да реагира с дестабилизиране на други държави.

„Това би било голяма грешка. Съединените щати, Франция и Великобритания бяха много ясни тази вечер, че употребата на химически оръжия срещу цивилни е нарушение на международното право. Затова, според мен, тези удари са легитимни. Руснаците ще развихрят пропагандната си машина. Те и сирийците ще кажат какви ли не неща. Но, честно казано, ударите бяха сравнително скромни, според мен. Не разполагам с вътрешна информация, но просто мислех, че ще са по-мащабни. Те бяха напълно подходящ отговор на употребата на химически оръжия срещу невинни жени и деца“, заяви Джеймс Пардю в интервю за предаването "Събота 150".

Той уточни, че САЩ нямат интерес да се ангажират прекалено в Сирия, но се чувстват отговорни като част от международната общност да отвърнат на химическата атака: "Съединените щати вярват, че режимът на Асад е нелегитимен - заради атаките срещу собствения му народ. За съжаление руснаците решиха, че ще подкрепят този човек Асад, който е готов да използва химически оръжия срещу жени и деца. Това е крайно неприятно. Съединените щати нямат интерес да се ангажират прекалено в Сирия. Честно казано, ние бихме предпочели въобще да не сме въвлечени там. Но ние имаме отговорност като част от международната общност да отвърнем на химическа атака. Руснаците много агресивно прокламират ООН и придържането към международното право. Но това, което направи Асад, е нарушение на основните принципи на международното право. Не знам защо Путин е решил да поведе Русия в тази посока. Но мисля, че е на грешната страна на историята. Със сигурност е на грешната страна на международното право".

Според него, днешните удари в Сирия са били подходящо ограничени: "Не мисля, че имаме последователна политика по отношение на Сирия и Ирак. Но от друга страна - по отношение на употребата на военна сила за възпиране на Башар Асад от химически атаки, днешните удари бяха подходящо ограничени. В дългосрочен план обаче е съвсем различно - не съм сигурен, че Съединените щати имат добра стратегия".

Какво очаква да последва в американско-руските отношения в интервю за предаването "Събота 150" сподели и професорът по история на Студената война Марк Креймър от Харвардския университет:

„Ще има, разбира се, доста голямо напрежение, както и взаимни обвинения между Русия и Съединените щати и между Русия и Великобритания и Франция. Но бих казал, че рискът от мащабен военен сблъсък заради Сирия е минимален. Нито една от страните няма интерес от това. Възможно е да бъдат въвлечени някои части, както в случая преди няколко месеца, когато американски военни убиха десетки руски военни. Не преднамерено, а при отблъскване на нападение. Но няма да се стигне до мащабен въоръжен сблъсък“.

Той допусна, че Русия би могла да предприеме някакви дестабилизиращи действия на друго място по света: "Очаквам, наистина, Русия да предприеме някакъв символичен ответен удар. Тя все пак заяви, че ще го направи. Би изглеждала някак слаба и безпомощна, ако не отвърне по някакъв премерен отговор. Но вариантите й са ограничени. Американското, британското и френското присъствие в Сирия са ограничени. А ако решат да нанасят военни удари на друго място, земята под краката им никак няма да е стабилна и изгодата им ще е твърде ограничена. Мисля, че такива действия биха били символични, в опит да покажат сила, но няма да постигнат много".

Сирия на Башар Асад със сигурност вече е загубена, заяви категорично проф. Марк Креймър: "Той показа, че е готов да направи каквото и да било, за да остане на власт. През 2015 година изглеждаше, че е в опасност да бъде свален от власт, но Русия се намеси и обърна хода на войната. сега изглежда, че Асад не само може да си върне контрола, но и  голяма част от Сирия. В този смисъл, каквото и да направят Съединените щати, Великобритания и Франция в този момент, Сирия изглежда загубена. Положението не е добро, каквото и да бъде предприето сега. Според мен Сирия ще продължи да съществува в крайно неприятна и бурна ситуация още доста години".

Мненията на Джеймс Пардю и проф. Марк Креймър чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна