Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Няма увеличаване на бежанския поток след ударите в Сирия

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Няма опасност за България след ударите на САЩ, Великобритания и Франция по Сирия, заяви в предаването „Неделя 150“ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя отбеляза, че за момента не се забелязва увеличаване на бежанския поток. 

„Ескалацията в Сирия нараства в последните месеци. За съжаление, 8-ма година навлизаме в конфликта в Сирия, в който като че ли решението не изглежда близо“, коментира Захариева.

Вицепремиерът подчерта, че страната ни е получила предварителна информация от партньорите ни за ударите в Сирия, но и разузнавателните ни служби са си свършили работата. Вчера българското правителство излезе с декларация по случая.

 „Това, което казва декларацията, е ясно. На първо място – това, което и самите съюзници, които осъществиха атаките оповестиха няколко пъти многократно - тази операция е насочена срещу използването на химическо оръжие и цели предотвратяване на използването му в бъдеще“, каза Захариева. И добави: „Това не беше операция за сваляне на режим или правителство на друга държава. Това, което обаче оттук нататък трябва да се случи, е да се установи от независими международни експерти каква точно химическа атака е извършена, въпреки че има данни за това нещо – какъв е газът, какъв е източникът, и тези, които са го поръчали, трябва да бъдат наказани“.

„Няма как международната общност да се примирява с това. Точно това беше целта на тези атаки. Оттук нататък трябва да бъдат оставени международните експерти и да им бъде оказано пълно съдействие и достъп да направят анализите и докладите си. Призоваваме режима и съюзниците му да осигурят пълен достъп до мястото, до данните, също така и хуманитарен достъп до населението“, заяви българският външен министър. 

Според Захариева оттук нататък фокусът трябва да бъде върху възобновяването на мирните преговори, на политическите преговори. Тя смята, че позицията на САЩ, Великобритания и Франция е същата.

„Това е единственото решение за Сирия. Не считаме, че война е възможното решение за Сирия. ... Да се върнем на Женевския процес, да подготвим плавния политически преход и да оставим сирийския народ да избере кой да го управлява - това е позицията на ЕС. ЕС действа по отношение на Женевския процес. ... Рано или късно всички страни ще осъзнаят, че това е единственото решение. Колкото по-бързо стане, толкова по-добре за всички“, каза тя.

За случая „Скрипал“ и реакцията на България Екатерина Захариева не се съгласи с оценката, че страната ни не изглежда като лоялен партньор на държавите от НАТО и ЕС: „Извикан беше за консултации нашия посланик, което е политически знак за солидарност. Винаги има нюанси и е нормално да има различни оценки в действията на правителството в зависимост от политическите пристрастия, но като че ли общата оценка е, че българското правителство реагира изключително адекватно в този казус. … В крайна сметка решение на всяко правителство е какъв да бъде отговорът. Нашият беше, че на този етап не считаме, че трябва да експулсираме руски дипломати“.

Следващата седмица предстои Консултативен съвет при президента за състоянието на въоръжените ни сили и сигурността. Захариева очаква там да бъде постигнато съгласие, а не да се „гонят политически дивиденти“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна