Сотир Цацаров призова за реформа в затворите

Състоянието на местата за лишаване от свобода е извън всякакви норми, смята Цацаров
Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

За реформа в местата за лишаване от свобода се обяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод последните бягства на затворници. Той подчерта, че трябва да се увеличи броят на надзирателите в затворите, както и техните заплати, защото, по думите му, ниските възнаграждения водят до текучество, незаети места и корупционни практики.

Главният прокурор заяви също, че трябва да се инвестира и в сигурността на местата за лишаване от свобода, защото сегашното състояние на затворите е извън всякакви нормални стандарти. Според Сотир Цацаров най-опасните затворници трябва да бъдат концентрирани в един затвор с изключително строг режим. 

"Няма нищо лошо, нищо нередно да кажем, че трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън, освен тези, които са от първа необходимост, както и че всички затворници с такъв режим трябва да бъдат с униформи и трябва да бъдат при абсолютно еднакви условия. Докато това не се постигне, докато не се осигури необходимото материално и техническо осигуряване на надзирателите, всичкото това ще се повтаря всеки и всеки път", каза Цацаров. 

Двамата затворници, които избягаха от затвора в София преди две седмици, все още не са заловени. 


Още от категорията

Поне 65 са жертвите на рекордните горещини в Япония

Най-малко 65 са жертвите на рекордните горещини в Япония, предаде ТАСС. За една седмица 20 000 души са постъпили в болници заради горещата вълна. Тази сутрин температурите в района на Токио надвишиха 40 градуса. Същевременно в Китай най-малко 12 души станаха жертви на наводненията, причинени от проливните дъждове в автономния район Вътрешна Монголия...

публикувано на 23.07.18 в 16:38

Отново медали за учениците на 125 СУ „Боян Пенев“ от Международното състезание в Хонг Конг.

И тази година отборът по математика на 125 СУ „Боян Пенев“ се представи отлично на математическото състезание за купата на По Льонг Кук в Хонг Конг. В индивидуалното състезание, в което участваха 128 ученици от цял свят, Ивайла Радкова и Симеон Дойчинов заеха трето място и спечелиха бронзови медали. В отборната надпревара отборът на..

публикувано на 23.07.18 в 16:27

Специализирана прокуратура: Има опити да бъдат затруднени действията на разследващите по акцията в КАТ - Габрово

От Специализираната прокуратурата се оплакаха от опити да бъдат затруднени действията на разследващите по време на акцията по задържането на заподзрения за участие в организирана престъпна група служител на Пътна полиция - Габрово. Заместник-главният прокурор Иван Гешев уточни, че за това е било уведомено ръководството на МВР: "Става въпрос, не за..

публикувано на 23.07.18 в 16:25
Весела Банова

Весела Банова: Нужен ни е закон за детето, който да не се грижи само за децата в риск

Обществото ни е на такъв етап от своето развитие, когато има нужда от закон за закрила на детето, който да не е насочен само към децата в риск, а към всяко дете. Това каза в предаването "12+3" Весела Банова, клиничен психолог, терапевтичен директор на сдружение „Дете и пространство“ и член на УС на Националната мрежа за децата.     Когато едно..

публикувано на 23.07.18 в 16:12
Фермери в Нангархар намериха в гледането на рози алтернатива на опиумния мак.

Афганистанци зарязват опиумен мак, за да печелят от български рози

Афганистански фермери в източната провинция Нангархар, решили да отглеждат български рози вместо опиумен мак са доволни от предложената им алтернатива, предаде АФП. „Много съм щастлив от тази реколта с цветове“, казва Мохамад Дин Сапай, който преди това гледал опиумен мак. От него се получава суровина за наркотици, чиято продажба подхранва..

публикувано на 23.07.18 в 16:04

Повече от 150 военнослужещи от 35-ия контингент се завърнаха от Афганистан

Над 150 военнослужещи от 35-ия контингент се завърнаха от Афганистан. Българските военни участваха в операцията на НАТО "Решителна подкрепа". След посрещането им министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза: "Инциденти няма. Минало е всичко спокойно, разбира се, с всичките тегоби на службата в една подобна мисия в страна като Афганистан, която..

публикувано на 23.07.18 в 15:40

Съдът възобнови делото за отнемане на имуществото на Георги Вълев от "Килърите"

Великотърновският апелативен съд възобнови делото за отнемане на имущество за 3,6 милиона лева от осъдения до живот Георги Вълев от групата за поръчкови убийства "Килърите“. Това е трети опит в последните 7 години на държавата за отнемане на имущество на Вълев. Със съдебно определение, което е окончателно, инстанцията отменя отказа на Окръжния съд по..

публикувано на 23.07.18 в 15:34