Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъщерята Ирина е вдъхновила Ангел Ангелов - Джендема за песента "Поправячът на души"

Проф. Ангел Ангелов-Джендема
Снимка: БГНЕС

Ангел Ангелов - Джендема и дъщеря му Ирина представиха пред публика новата си песен „Поправячът на души“. Двамата са написали не само текста, но и пълния аранжимент с помощта на компютър. За предаването „Хоризонт до обед“ Ирина обясни, че „поправячът“ е невидим ангел, а авторът на текста – че Ирина е била неговото вдъхновение:

"Особено за този стих: „Дай да върнем плода на раздора на самото дърво“ Разказвам ѝ доста за Библията, за Стария завет, за Новия завет, за Адам, за Ева. Това беше първия въпрос, който тя ми зададе: „Каква е тази ябълка на раздора“. Друг философ ми каза, че не било ябълка, било плод".

Джендема обясни и откъде е получил прякора си:

„Староеврейска дума е – място край Йерусалим е било, където са горели вечни огньове, защото там е имало боклуци от града и са ги изгаряли. Страшно място, общо взето. Но пък над резерват „Джендема“ в Балкана е Райското пръскало. Там е хижа „Рай“. На света има и едното, и другото“.

Ангелов коментира, че "моралът на човека, основните ценности и нещата, които обичаме, не би трябвало да се променят в лоша посока с развитието на технологиите. Една от целите на изкуството е да учим децата на добри неща", допълни той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени