Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Шанс за невидимите супер майки" осигурява квалификация за жени от уязвими групи

Българският фонд за жените започва пилотна фаза на проекта "Шанс за невидимите супер майки"
Снимка: БГНЕС

"Шанс за невидимите супер майки" е озаглавена една от най-новите програми на Българския фонд за жените, която цели да поощри и подпомогне жени, отглеждащи децата си сами и на ръба на бедността. Пилотната фаза на проекта започва с пет жени на възраст от 17 до 44 години, които са майки на деца от 6-месечна до четиригодишна възраст и са подбрани от психолози и социолози.

Помощта няма да се изразява в социални подаяния, а в социална инвестиция, обясни в предаването "Хоризонт до обед" Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените:

"Това са едни невидими жени, жените, които отглеждат децата си сами и които в България наричаме самотни майки. Тези жени попадат в една доста уязвима група – и в България, и в Европа 90% от всички самостоятелни родители са жени, а у нас 360 хиляди от тях се оказват на прага на бедността."

Затова от Фонда осигуряват стипендии и курсове за квалификация или преквалификация на включилите се в програмата, за да си намерят устойчива почасова работа, улесняваща гледането на децата. По програмата се работи с два кризисни центъра - партньори на инициативата: Фондация „П.У.Л.С.“ и Фондация “Асоциация Анимус”.

Тъй като обучението на жените е на стойност 300 и 1 000 лева, Дерменджиева апелира институциите да помислят за ваучерна система за подпомагане на майките от тези уязвими групи.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна