Eмисия новини
от 06.00 часа

Сдружение „Рестарт“: Европа и Балканите декриминализират канабис за медицински цели, България лишава хиляди болни от правото им на лечение

Канабис

Европа и Балканите декриминализират канабис за медицински цели, а България лишава хиляди болни от правото им на лечение, твърдят от сдружение „Рестарт“. Председателят му Васил Харалампиев обясни за предаването „Преди всички“, че

Имаме сериозен проблем със законовата база за страната. В последните две години движенията в посока медицинската употреба на коноп и екстрактите му в Европейския съюз е тема, която се движи светкавично.

Германия например има програма за медицинската употреба на конопа, а у нас пациенти с множествена склероза или левкемия, за които такива медикаменти са благотворни, попадат под ударите на закона, обясни Харалампиев. Трябва да се направи разлика между пациенти и престъпници, допълни той.

Конопът има положение в световната фармакопея от повече от 4000 години. Това в историята на медицината е документирано добре. В историята на западната Фермата историята на конопеното растение е някъде от средата на 19 век. В българската народна фармакопея конопът присъства от време оно.

„В България в последните пет-шест години, по документи на Международния борд за контрол на наркотичните вещества, са раздадени от медицински лица на пациенти килограми канабис. Това е законно, когато сме не пациенти в нужда, а международни фармацевтични компании, които извършват тестове върху български пациенти. Не искам да затварям някаква конспиративна теория, но говорим за тестове на продукти, които са провеждани в страната. Имаме и документите от Агенция по лекарствата от Националния съвет на наркотични вещества, които показват, че това се случва и се е случило в количества, които надвишават еднократни дози“.

Продуктът е сертифициран като терапия за множествена склероза в Европейската медицинска агенция, обясни Харалампиев. Клиничните му изпитвания са частна собственост и резултатите от тях не могат да бъдат коментирани от страна на държавата. В същото време обаче, през тези години двама пациенти са осъдени заради факта, че са отглеждали 2 растения за собствени нужди.

Български медици предписват „под сурдинка“ коноп, защото законът криминализира и тях, коментира Харалампиев.

„Когато говорим за декриминализация на марихуаната, поговорим за нещо по-етично, дори абсурдно. Говорим за декриминализация на пациентите, на медицинските лица, които ги подкрепят и на техните близки и хората, които се грижат за тях, защото Законът ги превръща в престъпници“.

В 22 държави в Европа е разрешена употребата на коноп за медицински цели.


Още от