Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна е домакин на изложбата „Проф. Андрей Даниел и ученици”, част от поредицата „Учители и ученици в изобразителното изкуство”

Зелма Алмалех: В изкуството учителят трябва да дава, а ученикът да отвоюва свободата

Снимка: http://въпреки.com

Откриващата се във Варна изложба „Проф. Андрей Даниел и ученици” е третата от проекта на фондация „Въпреки” „Учители и ученици в изобразителното изкуство”. Творбите са изложени в Градската художествена галерия на морската столица. За изложбата свои творби са предоставили над 60 ученици на проф. Даниел, които работят в САЩ, Кипър, Германия, Австрия и България. 

Провокацията дойде от проф. Леон Даниел и неговите ученици – в това видяхме нещо, което можем да разкажем за връзката между ученик и учител в изобразителното изкуство, сподели в предаването „Преди всички" журналистът Зелма Алмалех от „Въпреки". В проекта участват и проф. Емил Попов, Николай Майсторов и Вихрони Попнеделев.

Най-интересното е как си взаимодействат учителят и ученикът, какво предават един на друг, какво приемат и какво отхвърлят, вместо да са просто последователи в буквалния смисъл, каза Зелма Алмалех. Според нея академичното образование съдържа неминуемо избора да дава свободата или да създава зависимости и прекалено влияние от страна на учителя:

„Учителят трябва да дава, а ученикът да си отвоюва свободата, а в творчеството това е доста знаменателен момент."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна