Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маша Гаврилова: Контролът върху тютюнопушенето трябва да се затегне

Снимка: БГНЕС

Необходимо е изрично да се зададе възможността здравните инспектори да могат да спират обект, в който се нарушава забраната за тютюнопушене и вече има констатирани две нарушения. Това предлагат от Сдружение „България без тютюнев дим“. От сдружението смятат, че липсата на дефиниция за "закрито обществено място" отваря вратичка за обособяването на шатри, стъклени помещения и заслони за пушачите без отваряеми части, което вреди на здравето. Пред "Хоризонт" председателят на сдружението д-р Маша Гаврилова отбеляза, че се налага да бъде разписана и точната отговорност на управителите на заведенията. 

Предложенията са формулирани и изпратени до здравното министерство. Екип на сдружението ще се срещне с вицепремиера Валери Симеонов в четвъртък по повод призива му за промяна на сегашните норми за забрана на тютюнопушенето и либерализиране на режима преди началото на туристическия сезон.

Не е нормално да се отменя закон заради това, че не се спазва. Напротив – трябва да се засили контролът, а това е в ръцете на държавата. По 5-6 души от една здравна инспекция биха могли да се ангажират в извършването на този контрол, смята д-р Маша Гаврилова. Най-честите нарушения са свързани със заведенията за хранене и развлечения, затова настояваме да се включи Агенцията по безопасност на храните, посочи тя. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна