Маша Гаврилова: Контролът върху тютюнопушенето трябва да се затегне

Снимка: БГНЕС

Необходимо е изрично да се зададе възможността здравните инспектори да могат да спират обект, в който се нарушава забраната за тютюнопушене и вече има констатирани две нарушения. Това предлагат от Сдружение „България без тютюнев дим“. От сдружението смятат, че липсата на дефиниция за "закрито обществено място" отваря вратичка за обособяването на шатри, стъклени помещения и заслони за пушачите без отваряеми части, което вреди на здравето. Пред "Хоризонт" председателят на сдружението д-р Маша Гаврилова отбеляза, че се налага да бъде разписана и точната отговорност на управителите на заведенията. 

Предложенията са формулирани и изпратени до здравното министерство. Екип на сдружението ще се срещне с вицепремиера Валери Симеонов в четвъртък по повод призива му за промяна на сегашните норми за забрана на тютюнопушенето и либерализиране на режима преди началото на туристическия сезон.

Не е нормално да се отменя закон заради това, че не се спазва. Напротив – трябва да се засили контролът, а това е в ръцете на държавата. По 5-6 души от една здравна инспекция биха могли да се ангажират в извършването на този контрол, смята д-р Маша Гаврилова. Най-честите нарушения са свързани със заведенията за хранене и развлечения, затова настояваме да се включи Агенцията по безопасност на храните, посочи тя. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

В земната кора вероятно се намират огромни залежи от диаманти, смятат учени

В земната кора вероятно се намират огромни залежи от диаманти, които се изчисляват в милиарди тонове, съобщава РИА Новости, като се позовава на сайта на Масачузетския технологичен институт. До този интересен извод е стигнал международен екип от учени чрез изучаване на данните за разпространението на звуковите вълни в земната кора. Тъй като звукът се..

публикувано на 18.07.18 в 01:47

Във Вашингтон започна преброяване на котките

Държавни институции и частни дружества започнаха преброяване на котките във Вашингтон, което ще продължи три години, съобщи Ройтерс. Целта на проекта е да бъдат разработени начини за управляване на котешките популации в цялата страна. Преброителите ще използват камери и други методи и ще анкетират домакинствата, за да определят броя на домашните и улични..

публикувано на 18.07.18 в 01:43

Ремонтираха покрива на общинската сграда в Трекляно

Наложи се спешен ремонт на общинската сграда в Трекляно. Кметството на най-малката община в България е строено преди 60 години. Спешният ремонт на покрива се наложил заради течовете. Ремонтът извършила наета фирма от Кюстендил за малко над 20 хил. лева. Средствата са от капиталовите разходи в бюджета, които за тази година са за около..

публикувано на 18.07.18 в 01:22

Сливенци настояват да се възстанови движението на "Чайка експрес"

От общинска администрация в Сливен настояват пред ръководството на БДЖ да бъде възстановено редовното разписание на "Чайка експрес". Към момента влакът пътува само в петък, съобщи Гергана Савова, началник отдел в общината. В мотивите си пред Областна администрация и пътническия център на БДЖ в Стара Загора Община Сливен е изтъкнала, че..

публикувано на 18.07.18 в 01:16

Летище София: Самолетът бе пропуснат без граничен контрол заради "поредица от случайности"

Ръководството на летище "София" обясни с "поредица от случайности" и грешка на свой служител факта, че частен самолет с петима души на борда е бил допуснат да лети за Гърция без проверка от граничните власти. Проверката по случая от 13 юли продължава, но „рамп-агентът е направил грешка“, обясни директорът на летище София Владимир Рапонджиев. Той..

публикувано на 17.07.18 в 20:42

Кабинетът пак обсъжда намаляване на кешовите плащания

Управляващата коалиция дискутира ограничаване на кешовите плащания от 10 000 до 7 000 лева. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който участва в церемонията за връчване на наградите „Икономика на светло”. Според последното изследване на Асоциацията на индустриалния капитал – през последната година тя се е свила с три процента. Най-високият..

публикувано на 17.07.18 в 20:23

Компенсациите на засегнатите от чумата стопани ще бъдат изплатени до началото на идната седмица

Всички стопани, чиито животни бяха избити заради чумата, ще получат обезщетенията си до края на тази или началото на следващата седмица, съобщи земеделският министър Румен Порожанов. След края на консултативния съвет по животновъдство от Сдружение Обединени български животновъди съобщиха, че са създали щаб, който ще координира желаещите да дарят овце..

публикувано на 17.07.18 в 20:11