Маша Гаврилова: Контролът върху тютюнопушенето трябва да се затегне

Снимка: БГНЕС

Необходимо е изрично да се зададе възможността здравните инспектори да могат да спират обект, в който се нарушава забраната за тютюнопушене и вече има констатирани две нарушения. Това предлагат от Сдружение „България без тютюнев дим“. От сдружението смятат, че липсата на дефиниция за "закрито обществено място" отваря вратичка за обособяването на шатри, стъклени помещения и заслони за пушачите без отваряеми части, което вреди на здравето. Пред "Хоризонт" председателят на сдружението д-р Маша Гаврилова отбеляза, че се налага да бъде разписана и точната отговорност на управителите на заведенията. 

Предложенията са формулирани и изпратени до здравното министерство. Екип на сдружението ще се срещне с вицепремиера Валери Симеонов в четвъртък по повод призива му за промяна на сегашните норми за забрана на тютюнопушенето и либерализиране на режима преди началото на туристическия сезон.

Не е нормално да се отменя закон заради това, че не се спазва. Напротив – трябва да се засили контролът, а това е в ръцете на държавата. По 5-6 души от една здравна инспекция биха могли да се ангажират в извършването на този контрол, смята д-р Маша Гаврилова. Най-честите нарушения са свързани със заведенията за хранене и развлечения, затова настояваме да се включи Агенцията по безопасност на храните, посочи тя. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

Технически проблеми затрудняват работата на КАТ

Заради технически проблем част от услугите на Пътната полиция са ограничени днес. Гражданите няма да имат достъп до Автоматизираната информационна система "Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване на плащания по тях през Интернет, SMS, WAP" и до Портала за електронни административни услуги - задължения по документи,..

публикувано на 10.12.18 в 11:37

Две години от взрива в Хитрино

Днес се навършват две години от взрива в Хитрино, при който загинаха 7 души, а 29 пострадаха. Обвиняеми за влаковата катастрофа са двамата машинисти. На последното заседание по делото стана ясно, че има нови доказателства, свързани с причините за трагичния инцидент. Затова e назначена нова експертиза за състоянието на стрелките на гара Хитрино. В края..

публикувано на 10.12.18 в 11:05

Тази вечер е представянето на първия по рода си в България „Годишникъ“ на консервативната мисъл

Излезе от печат първият по рода си в България „Годишникъ“ на консервативната мисъл.  В предаването "Преди всички"  редакторът в платформата „Консерваторъ“  Тончо Краевски разказа за проекта: „Преди около година и половина започнахме онлайн платформата „Мисълъ“, която после се преименува на „Консерваторъ“, за да събираме в нея текстове,..

публикувано на 10.12.18 в 10:45

БАН: България е в дъното на ЕС по жизнен стандарт

България е на дъното на класацията по жизнен стандарт в Европейския съюз, потвърждава поредно изследване - този път на икономистите от БАН. Авторите са проучвали и териториалните различия, според които водещ е Югозападният район, а сред губещите е и Южен централен. За последните седем години оценките за България спрямо останалите страни-членки на..

публикувано на 10.12.18 в 10:42
Красимир Кънев

Красимир Кънев, БХК: 2018 г. не беше добра за правата на човека

„През 2018 г. България се утвърди трайно на опашката, сред консервативните европейски държави, които станаха спирачка в развитието на ЕС към укрепване на гаранциите за правата на човека“. Така определи изминаващата година председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. В предаването „Преди всички“ той посочи, че има много..

публикувано на 10.12.18 в 10:12

Започва "Трънската Коледа"

Благотворителна кампания в подкрепа на възрастните хора подеха жители на Трън. Чрез социалната мрежа те призовават всеки, който иска да помогне, да дари продукти, които в навечерието на Коледа ще бъдат предоставени на нуждаещи се възрастни хора от околните села. В рамките на инициативата, наречена "Трънската Коледа", се събират дарения от олио,..

публикувано на 10.12.18 в 09:53
Академик Владимир Овчаров в студиото на

Търси се...

Студентството по медицина през погледа на бившия ректор на Медицинския университет в София, акад. Владимир Овчаров. Акценти: учебни програми, ритъм и отговорност, трудни предмети и изпити, обичани специалности и преподаватели, практическите занимания... Кога един студент е готов да лекува самостоятелно, специфика в обучението на стоматолози, медицински..

публикувано на 10.12.18 в 09:35