Чавдар Руменин: Роботите идват, за да дадат на хората повече свобода

Снимка: Наталия Ганчовска

Според световни изследвания до 2040 година близо половината от индустрията ще бъде роботизирана. Роботите ще навлязат и в бита и така ще освободят повече лично време на хората за култура, наука, изкуство, спорт или творчество. България няма да изостане от тази тенденция, уверяват учените от Института по роботика на БАН, които демонстрираха свои разработки. 
Акад. Чавдар Руменин, ръководител на Института по роботика, прогнозира, че в българската индустрия роботизацията ще навлезе масово и още в следващите години ще отмени хората в тежките отрасли:
"С най-бързи темпове роботиката ще се развива в машиностроенето и леярската индустрия, там, където трудът е опасен и се налага неблагоприятен за хората труд."
В много от дейностите в туристическия бранш роботите могат да се окажат незаменими и няма да има необходимост от внос на работна сила отвън, посочи още Руменин. 
Иван Спасов от Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в град Правец представи някои от моделите:
"Това са хуманоидни роботи. В момента ги използваме, за да помагаме на деца със специални потребности в тяхното обучение и тяхното социализиране, да им помагаме с разбирането на света, както и за разбирането на хората около тях." Когато детето види, че роботът прави нещо, то започва да го имитира и така развива двигателните си способности, дава пример Иван. С роботчетата се изнасят уроци и ги използват в детски центрове. 
Стефан Спиров от Природо-математическата гимназия в Благоевград има приятелска представа за роботите и не смята, че застрашават хората:
"Те са нещо като малки истински хора. Могат спокойно да бъдат като теб и да общуват с теб. Просто трябва да се напишат определени команди - роботът може да играе баскетбол, да играе футбол, може да вдига неща..."
Със сигурност ще има професии, в които роботите няма да могат да навлязат, убеден е Стефан, който допълва, че със сигурност робот няма да може да направи робот. 

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

Професионалната гимназия по икономика и туризъм във Велинград е сред новите училища-посланици на ЕП в България

Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“ във Велинград е сред новите училища-посланици на Европейския парламент в България. Кампанията тази година предизвика голям интерес, като свои кандидатури подадоха над 100 учебни заведения от страната. Програмата за училища-посланици на Европейския парламент е най-мащабната..

публикувано на 24.09.18 в 21:52

Овладян е пожарът, който избухна тази вечер в района ЖП линията между Карлово и Баня

Овладян е пожарът,  който избухна тази вечер в района ЖП линията между Карлово и Баня, близо до село Дъбене. Пламнали сухи треви и храсти от двете страни на линията наложиха спиране на движението на влаковете. То е вече възстановено. Със забавено разписание, заради пожара, е бил един влак, движещ се по направлението Карлово - Пловдив. Той е изчакал на..

обновено на 24.09.18 в 21:31

Фасадата на мол "Ларго" в Благоевград падна заради силния вятър

Инцидентът е станал малко преди 18:30 ч. Свидетели разказаха, че са чули тътен, който е разтърсил центъра на Благоевград. След това върху площада са паднали панели от фасадата на мола. Уплашени клиенти на търговските обекти в сградата коментираха: "Охраната ни изгони навън. Всичко започна да се тресе. Влязохме в тоалетната, за да не падне..

обновено на 24.09.18 в 21:07

Вятър със скорост около 120 км/ч духа в Сливен

Вятър със скорост около 120 км/ч духа в момента в Сливен, съобщи Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи“ в общината, позовавайки се на местната хидрометеорологична обсерватория. Дежурният в Областно пътно управление съобщи, че е затруднено преминаването по пътя Нова Загора - Стара Загора, заради паднало в района..

публикувано на 24.09.18 в 21:05

МВР: Подадени са няколко сигнала за паднали дървета от силния вятър

Рязка промяна на метеорологичните условия започна днес следобед, придружена със силен вятър и спад на температурите. Най-много сигнали за щети са подадени в Северозападна България, главно от област Монтана, които са за изпочупени дървета и клони, паднали ламарини и предмети. Сигналите от Монтана и района са предимно за скъсани жици. Има много..

обновено на 24.09.18 в 19:21

Няма сериозни задръствания на входовете на столицата в края на почивните дни

В края на поредицата от почивни дни Пътната полиция не отчита сериозни задръствания на входовете на столицата. Поне към момента. Намалена е видимостта на 5-ия километър на магистрала "Хемус" заради облак прах, вдигнат от силния вятър. Заради проблемите на АМ "Хемус" и намалената видимост на място са изпратени екипи на "Пътна полиция", които да..

публикувано на 24.09.18 в 19:11

Случаи на африканска чума има в 10 страни-членки на ЕС

В най-малко 10 страни-членки на Европейския съюз вече има регистрирани случаи на африканска чума по свинете, съобщи Европейската комисия, цитирана от Франс прес. Говорителката Анка Падурару похвали властите в Белгия, които взеха решение да бъдат унищожени 4000 здрави прасета в името на ограничаване на разпространението на опасната за животните, но не и..

публикувано на 24.09.18 в 17:48