Чавдар Руменин: Роботите идват, за да дадат на хората повече свобода

3
Снимка: Наталия Ганчовска

Според световни изследвания до 2040 година близо половината от индустрията ще бъде роботизирана. Роботите ще навлязат и в бита и така ще освободят повече лично време на хората за култура, наука, изкуство, спорт или творчество. България няма да изостане от тази тенденция, уверяват учените от Института по роботика на БАН, които демонстрираха свои разработки. 
Акад. Чавдар Руменин, ръководител на Института по роботика, прогнозира, че в българската индустрия роботизацията ще навлезе масово и още в следващите години ще отмени хората в тежките отрасли:
"С най-бързи темпове роботиката ще се развива в машиностроенето и леярската индустрия, там, където трудът е опасен и се налага неблагоприятен за хората труд."
В много от дейностите в туристическия бранш роботите могат да се окажат незаменими и няма да има необходимост от внос на работна сила отвън, посочи още Руменин. 
Иван Спасов от Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в град Правец представи някои от моделите:
"Това са хуманоидни роботи. В момента ги използваме, за да помагаме на деца със специални потребности в тяхното обучение и тяхното социализиране, да им помагаме с разбирането на света, както и за разбирането на хората около тях." Когато детето види, че роботът прави нещо, то започва да го имитира и така развива двигателните си способности, дава пример Иван. С роботчетата се изнасят уроци и ги използват в детски центрове. 
Стефан Спиров от Природо-математическата гимназия в Благоевград има приятелска представа за роботите и не смята, че застрашават хората:
"Те са нещо като малки истински хора. Могат спокойно да бъдат като теб и да общуват с теб. Просто трябва да се напишат определени команди - роботът може да играе баскетбол, да играе футбол, може да вдига неща..."
Със сигурност ще има професии, в които роботите няма да могат да навлязат, убеден е Стефан, който допълва, че със сигурност робот няма да може да направи робот. 

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Галерия

Още от категорията
Канализационната мрежа в Яхиново е от 50-60 години.

Подменят ВиК мрежата на най-големите села в Дупнишко

ВиК мрежата в трите най-големи села в Дупнишко - Яхиново, което е с най-многобройно население в Кюстендилска област, Самораново и Бистрица, ще бъде подменена, обявиха от общината. До края на този месец ще бъдат обявени процедурите по избор на изпълнител за подмяна водопреносната мрежа за трите села. Най-тежка е ситуацията в най-голямото..

публикувано на 09.12.18 в 20:30
Тригодишната биологична рекултивация на сметището в местността Ненова шатра ще бъде платена от общинския бюджет.

Община Свищов получи одобрение на проекта за рекултивация на старото сметище

Община Свищов получи одобрение на проекта си за 4 милиона лева за рекултивация на старото общинско сметище. Негодните пестициди, които с години се съхраняваха в село Вардим, ще бъдат унищожени в Швейцария, съобщиха от крайдунавската община. Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда отпуска финансирането, с..

публикувано на 09.12.18 в 20:03
Президентът Радев запалва основната свещ на еврейския Празник на светлината - Ханука.

Румен Радев запали основната свещ на Ханука

Президентът Румен Радев участва в еврейския Празник на светлината - Ханука в Централната софийска синагога. Запалвайки основната свещ на празника той призова да се отстояват принципите на справедливост, за да се завещае един по-добър свят за идните поколения. “И нека светлините от свещниците в еврейските домове по време на Ханука ни..

обновено на 09.12.18 в 19:44
Протестиращи от Сливен и Ямбол от протеста на 25 ноември 2018.

Протест срещу системата "бонус-малус“ в Ямбол

В Ямбол днес отново имаше протест срещу управлението. Демонстрантите се обявиха и срещу предлаганата система " при застраховките "Гражданска отговорност".   По централните ямболски улици премина автошествие, в което се включиха най- вече таксиметрови шофьори. За разлика от предишните, днешният протест беше малоброен. В насрочения час..

обновено на 09.12.18 в 18:40

Магдалена Милтенова: Автобусният билет поскъпва след въвеждане на системата "бонус-малус"

Цената на автобусните билети ще поскъпне след въвеждането на системата "бонус-малус" за застраховката "Гражданска отговорност", съобщи в предаването "Хора, пътища, автомобили" по "Хоризонт" Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. За оскъпяването на превозите ще има принос и въвеждането на ТОЛ системата. Милтенова обаче не се..

публикувано на 09.12.18 в 18:31
От камарата смятат, че увеличението на минималната работна заплата се отразява негативно на пазара на труда.

БСК не подкрепя увеличаването на минималната работна заплата

Българската стопанска камара (БСК) не подкрепя предложението за увеличаване размера на минималната работна заплата от 510 на 560 лева от началото на 2019 година. В писмо до вицепремиера по икономическата и демографската политика, финансовия и социалния министър работодателите настояват за по-предпазлива политика по доходите, умерен ръст на..

публикувано на 09.12.18 в 18:21

Един загинал и 7 ранени при тежка катастрофа на Подбалканския път

Неправилно изпреварване е причината за тежката катастрофа, при която загина жена на 65 години, а седмина бяха ранени. По първоначална информация при сблъсъка на две коли на разклона за с. Саранци, на 5 км от София. Движението по подбалканския път при разклона за софийското село Саранци е спряно. Сред ранените има 3..

обновено на 09.12.18 в 17:55