Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавдар Руменин: Роботите идват, за да дадат на хората повече свобода

4
Снимка: Наталия Ганчовска

Според световни изследвания до 2040 година близо половината от индустрията ще бъде роботизирана. Роботите ще навлязат и в бита и така ще освободят повече лично време на хората за култура, наука, изкуство, спорт или творчество. България няма да изостане от тази тенденция, уверяват учените от Института по роботика на БАН, които демонстрираха свои разработки. 
Акад. Чавдар Руменин, ръководител на Института по роботика, прогнозира, че в българската индустрия роботизацията ще навлезе масово и още в следващите години ще отмени хората в тежките отрасли:
"С най-бързи темпове роботиката ще се развива в машиностроенето и леярската индустрия, там, където трудът е опасен и се налага неблагоприятен за хората труд."
В много от дейностите в туристическия бранш роботите могат да се окажат незаменими и няма да има необходимост от внос на работна сила отвън, посочи още Руменин. 
Иван Спасов от Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в град Правец представи някои от моделите:
"Това са хуманоидни роботи. В момента ги използваме, за да помагаме на деца със специални потребности в тяхното обучение и тяхното социализиране, да им помагаме с разбирането на света, както и за разбирането на хората около тях." Когато детето види, че роботът прави нещо, то започва да го имитира и така развива двигателните си способности, дава пример Иван. С роботчетата се изнасят уроци и ги използват в детски центрове. 
Стефан Спиров от Природо-математическата гимназия в Благоевград има приятелска представа за роботите и не смята, че застрашават хората:
"Те са нещо като малки истински хора. Могат спокойно да бъдат като теб и да общуват с теб. Просто трябва да се напишат определени команди - роботът може да играе баскетбол, да играе футбол, може да вдига неща..."
Със сигурност ще има професии, в които роботите няма да могат да навлязат, убеден е Стефан, който допълва, че със сигурност робот няма да може да направи робот. 

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна