Чавдар Руменин: Роботите идват, за да дадат на хората повече свобода

Снимка: Наталия Ганчовска

Според световни изследвания до 2040 година близо половината от индустрията ще бъде роботизирана. Роботите ще навлязат и в бита и така ще освободят повече лично време на хората за култура, наука, изкуство, спорт или творчество. България няма да изостане от тази тенденция, уверяват учените от Института по роботика на БАН, които демонстрираха свои разработки. 
Акад. Чавдар Руменин, ръководител на Института по роботика, прогнозира, че в българската индустрия роботизацията ще навлезе масово и още в следващите години ще отмени хората в тежките отрасли:
"С най-бързи темпове роботиката ще се развива в машиностроенето и леярската индустрия, там, където трудът е опасен и се налага неблагоприятен за хората труд."
В много от дейностите в туристическия бранш роботите могат да се окажат незаменими и няма да има необходимост от внос на работна сила отвън, посочи още Руменин. 
Иван Спасов от Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в град Правец представи някои от моделите:
"Това са хуманоидни роботи. В момента ги използваме, за да помагаме на деца със специални потребности в тяхното обучение и тяхното социализиране, да им помагаме с разбирането на света, както и за разбирането на хората около тях." Когато детето види, че роботът прави нещо, то започва да го имитира и така развива двигателните си способности, дава пример Иван. С роботчетата се изнасят уроци и ги използват в детски центрове. 
Стефан Спиров от Природо-математическата гимназия в Благоевград има приятелска представа за роботите и не смята, че застрашават хората:
"Те са нещо като малки истински хора. Могат спокойно да бъдат като теб и да общуват с теб. Просто трябва да се напишат определени команди - роботът може да играе баскетбол, да играе футбол, може да вдига неща..."
Със сигурност ще има професии, в които роботите няма да могат да навлязат, убеден е Стефан, който допълва, че със сигурност робот няма да може да направи робот. 

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

Учени идентифицираха неизвестен досега вид древни китове в Нова Зеландия

Палеонтолози идентифицираха нов вид древни китове, които се срещали в морето край новозеландския бряг и са изчезнали от лицето на планетата, съобщи ЮПИ. Класифицирането му е основано на череп и кости, открити в богатата на фосили геоложка формация Кокоаму Грийнсанд на новозеландския Южен остров. "Става въпрос за китове, живели през период,..

публикувано на 22.04.18 в 01:59

Сеизмограф, разработен от екип от френски, германски, британски и швейцарски учени, ще бъде монтиран на борда на сондата "ИнСайт"

Сеизмограф, разработен от екип от френски, германски, британски и швейцарски учени, ще бъде монтиран на борда на сондата "ИнСайт", която ще бъде изстреляна на 5 май от базата Ванденбърг в Калифорния, предаде "Франс прес". Специално разработеният сеизмограф ще позволи да се наблюдава ядрото, кората, мантията - разказа Филип Лоньоне от Френския..

публикувано на 22.04.18 в 01:55

Астрономическите ентусиасти могат да наблюдават пика на метеорния поток Лириди

Тази нощ астрономическите ентусиасти могат да наблюдават пика на метеорния поток Лириди, съобщи в. "Дейли експрес".  Макар да не поднася впечатляващ спектакъл като прочутите августовски Персеиди и декемврийските Джеминиди, метеорният поток Лириди се явява първият "по-сериозен звездопад" след пика на Квадрантидите в началото на януари...

публикувано на 22.04.18 в 01:53

Документална изложба за работата на Панчо Владигеров с Макс Райнхард се открива на 25 април в зала "България"

Документална изложба за работата на бележития композитор Панчо Владигеров с прочутия германски режисьор Макс Райнхард ще бъде открита на 25 април от 18.00 ч. във фоайето на зала "България", съобщиха организаторите от "Кантус фирмус". Експозицията "Райнхард - Владигеров. Взаимовлияния и проекции" е представена от къщата-музей "Панчо Владигеров" в..

публикувано на 22.04.18 в 01:44

Две са жертвите в Московска област след бурните ветрове, които връхлетяха руската столица

Две са жертвите в Московска област след бурните ветрове, които връхлетяха руската столица. 12 годишно дете и мъж, затиснат от метална постройка. Още трима пострадали са откарани в болница. Общо 20 души са с наранявания  при силната буря  Поправят се повредите по електроснабдяването, в момента се проверява и пътната мрежа в цялата област ,се казва  в..

публикувано на 21.04.18 в 22:52
ЕТА

Хиляди жители на град Билбао демонстрираха с искане за облекчаване на режима за затворниците от сепаратистката групировка ЕТА

Хиляди жители на северния испански град Билбао демонстрираха с искане за облекчаване на режима за затворниците от сепаратистката групировка ЕТА, съобщи Франс прес. В продължение на десетилетия ЕТА води въоръжена борба за независимост на Баската страна от Испания. Групировката е отговорна за гибелта на повече от 800 души. Вчера нейни..

публикувано на 21.04.18 в 22:44

Задържан е заподозрян за раняването на двамата полицаи на мача Левски - ЦСКА

Полицията в София арестува лице, заподозряно за раняването на двама полицаи с бомбичка на мача Левски – ЦСКА по-рано тази седмица. Предполагаемият извършител е задържан при операция на СДВР тази вечер. За момента от МВР не дават подробности за самоличността на задържания. Близки до разследването твърдят, че той е привърженик на футболен клуб Левски...

публикувано на 21.04.18 в 21:37