Чавдар Руменин: Роботите идват, за да дадат на хората повече свобода

Снимка: Наталия Ганчовска

Според световни изследвания до 2040 година близо половината от индустрията ще бъде роботизирана. Роботите ще навлязат и в бита и така ще освободят повече лично време на хората за култура, наука, изкуство, спорт или творчество. България няма да изостане от тази тенденция, уверяват учените от Института по роботика на БАН, които демонстрираха свои разработки. 
Акад. Чавдар Руменин, ръководител на Института по роботика, прогнозира, че в българската индустрия роботизацията ще навлезе масово и още в следващите години ще отмени хората в тежките отрасли:
"С най-бързи темпове роботиката ще се развива в машиностроенето и леярската индустрия, там, където трудът е опасен и се налага неблагоприятен за хората труд."
В много от дейностите в туристическия бранш роботите могат да се окажат незаменими и няма да има необходимост от внос на работна сила отвън, посочи още Руменин. 
Иван Спасов от Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в град Правец представи някои от моделите:
"Това са хуманоидни роботи. В момента ги използваме, за да помагаме на деца със специални потребности в тяхното обучение и тяхното социализиране, да им помагаме с разбирането на света, както и за разбирането на хората около тях." Когато детето види, че роботът прави нещо, то започва да го имитира и така развива двигателните си способности, дава пример Иван. С роботчетата се изнасят уроци и ги използват в детски центрове. 
Стефан Спиров от Природо-математическата гимназия в Благоевград има приятелска представа за роботите и не смята, че застрашават хората:
"Те са нещо като малки истински хора. Могат спокойно да бъдат като теб и да общуват с теб. Просто трябва да се напишат определени команди - роботът може да играе баскетбол, да играе футбол, може да вдига неща..."
Със сигурност ще има професии, в които роботите няма да могат да навлязат, убеден е Стефан, който допълва, че със сигурност робот няма да може да направи робот. 

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

Кубинците вече имат достъп до мобилен интернет

Кубинци вече могат да ползват мобилен интернет на телефоните си, съобщи Ройтерс. От нововъведението засега обаче ще се възползват ограничен брой хора, като целта е до края на годината услугата да е достъпна за всички. Местни журналисти бяха сред първите, които тестваха мобилния интернет на телефоните си: "Медийният сектор може да се възползва..

публикувано на 17.07.18 в 01:43

8 имигранти загинаха от задушаване в камион в Либия

8 души, от които шест деца, бяха открити мъртви в камион, претъпкан с имигранти в Либия. Те са се задушили в затвореното ремарке, в което е имало множество туби с бензин. Други 90 души са били изведени от камиона и са приети в болница. Директорът на полицията в град Зувара заяви: "Когато отворихме камиона, вътре имаше близо 100 нелегални..

публикувано на 17.07.18 в 01:19
Протестът на перничани се увенча с успех

След протест - премахнаха инсинератора за изгаряне на мъртви животни в Перник

Протестът на жителите на пернишкия квартал „Бела вода” срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше позиционирано. Жителите на населеното място не крият задоволството си, но запазват протестна готовност. Те се притесняват, че..

публикувано на 16.07.18 в 23:15

Махнаха инсинератора от пернишкия квартал "Бела вода"

Протестът на жителите на пернишкия квартал "Бела вода" срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше поставено. Жителите на квартала не крият задоволството си, но запазват протестна готовност, тъй като се притесняват, че преместването е..

публикувано на 16.07.18 в 21:19
Мая Манолова

Манолова: Европейски обезщетения за животновъдите, щом са спазили европейските критерии

Днес ветеринарите не направиха опит да умъртвяват животни в село Шарково. Засилената полицейска охрана от последните два дни беше вдигната.  Омбудсманът Мая Манолова се срещна с животновъди от четирите боляровски села, в които бяха умъртвени над 3000 овце и кози заради огнище от чума. Манолова разговаря със засегнатите животновъди в село..

обновено на 16.07.18 в 18:52

СГС присъди доживотен затвор без замяна за Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита

След продължил 2 години съдебен процес делото за смъртта на 5-годишния Никита завърши с присъда "доживотен затвор без право на замяна" за руския гражданин Герман Костин. Най-тежкото наказание, което се налага при изключителни случаи, постанови съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов.  Скандали, претенции за отводи, демонстрация на..

обновено на 16.07.18 в 18:42

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите в селата Воден и Кости

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха умъртвени заради огнищата на чума в селата Воден и Кости. Общата сума за компенсациите е близо 305 млн. лева, което означава, че средното обезщетение за една овца е около 190 лева. За животните под селекционен контрол стойността е 250 лева. В село Кости ще се..

обновено на 16.07.18 в 18:31