Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След разпореждане на премиера четирима министри обявиха, че ще искат отделни срещи с президента

След разпореждането на премиера министрите на външните работи, на регионалното развитие, на икономиката и на образованието обявиха, че ще поискат отделни срещи с президента Румен Радев.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов отговори на критиките на държавния глава Румен Радев към правителството за непрозрачност, като разпореди всички министри, ангажирани с обществени поръчки, лично да разговарят с президента. 

"Не може заради една бълха да горим целия юрган. По всяка тема може да му се отговори, но не искам да влизам в неговите войни. Всички искате среща, отивате и казвате "Това правим, това са конкурсите, това са обществените поръчки - за кое имате претенции, че е на тъмно, на светло". Искаме с прожектор да го осветим, да е ясно какво се прави, но до тук ще се ограничим. Надявам се и той да се ограничи до тук".

След разпореждането министрите на външните работи, на регионалното развитие, на икономиката и на образованието обявиха, че ще поискат отделни срещи с президента Румен Радев.

При спешна ситуация, каквато беше след атаката в Сирия, е важна бързата реакция и е в правомощията на правителството да излезе с позиция. Така вицепремиерът Екатерина Захариева отговори на критиките на държавния глава, че българската позиция за Сирия не е била съгласувана с него:
"Не виждам каква критика може да има и не виждам какъв е проблемът. Бих приела тази критика, ако мнението на президента беше диаметрално противоположно и различно".

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков е готов да отговори на притесненията на Румен Радев по темите "саниране" и "пътно строителство". От "Пътна инфраструктура" вече са изпратили на екипа на президента книга за пътищата в България с информация за възложените и изпълнените отсечки. Нанков ще настоява за ясна позиция от президента дали програмата за саниране трябва да бъде спряна, или да продължи:
"Ние сме от светлата страна. Ние не сме от тъмната страна. Отдавна сме на сцената. Образно ще се изразя - вече е в нашите компетенции и дори и тунелите започнаха да стават светли".

За разговор с президента по икономически въпроси са готови и от Министерството на икономиката. Министър Емил Караниколов заяви:
"Ще бъде информиран, че вече има 11 меморандума за създаване на индустриални зони и инвеститорите вече не гледат само към София, Пловдив и Стара Загора, а се насочват и към другите региони в България - в Северозападна България".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна