В рамките на Литературния фестивал за деца и юноши днес

Унгарската писателка Дора Тот се среща с малките си български читатели

| обновено на 18.04.18 в 14:39
Срещата с Дора Тот (вдясно) е в Младежкия театър
Снимка: Олга Добрева
Радиоприемница днес гостува и предава от Младежкия театър „Николай Бинев“, където в 10 часа беше открит Литературният фестивал за деца и юноши със среща с писателя Виктор Самуилов.

Наш събеседник е унгарската писателка Дора Тот. В 16:30 ч. на камерната сцена читатели и публика ще се срещнат с нея. Тя ще разкаже на децата за пъстрия, шумен и весел свят на понито Бриз и неговите приятели, ще почете на унгарски и ще обяви имената на победителите в конкурса за рисунки. 
Актьорът Юлиян Петров ще прочете Откъс от „Приключенията на понито Бриз и неговите приятели​".

Още от малка бях решила да работя за и с деца – разказа в ефира на Радио София Дора Тот. – Може да се каже, че професионално пиша от 1994 г.След приказките, с които съм израснала, се започнах със съвременната детска литература. Радостно е – забелязвам – че и децата обръщат внимание на съвременните произведения за тях.
В моите книги героите са малкото пони Бриз и други
животни, но те са носители на човешки качества.
Ако нямах собствени деца, сигурно нямаше да знам как да общувам с другите, с малките читатели.
В едно съм убедена – детската книга трябва да е написана така, че да докосне въображението. Трябва да има добра история и да личи, че обичаме героите.
Срещите с читателите (слушателите) на книгите ми са много вдъхновяващи.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Дора Тот.

  • Дора Тот Чюрке (1972 г.) завършва специалностите начална педагогика, унгарска филология и история в Дебреценския университет. През 1994 г. излиза първият ѝ научно-популярен сборник „Унгарска история за деца". В продължение на 10 години работи като автор и редактор в издателство Lap-ics", където излизат немалко нейни научно-популярни книги за деца („История на древния свят за деца"„История на древните хора за деца"„История на унгарците"„Завземане на родината и древна история"„Великите личности в унгарската история"„Илюстрирана хронология на световната история" и др.). Работи като редактор и репортер в телевизии. От 2004 г. е постоянен сътрудник на Издателство Graph-art, където е главен редактор на месечни списания за деца. Майка е на три деца.
Още от категорията

Пет нови приказки в „Ранобудно петленце“

Петте нови приказки идват от Африка, Европа и Азия и ще звучат в седмицата от 22 до 26 октомври. В понеделник се събудете с африканската приказка  „Мързеливите граждани“. Във вторник, на 23 октомври , ще чуете още една приказка от Африка за „Дървото с най-вкусните плодове“. В сряда, на 24 октомври , непременно слушайте веселата руска приказка,..

публикувано на 21.10.18 в 08:05

Бийтбокс и барабани в детския образователен концерт на БНР

Българското национално радио организира безплатната програма за най-малките. Бийтбокс със Скилър и барабани с Борислав Петров ще звучат във втория концерт от Детската образователна програма на БНР на 20 октомври, събота, от 11.00 ч. в Първо студио на Националното радио. Участието на децата и техните родители е безплатно. Световният шампион по..

публикувано на 18.10.18 в 12:23
„Страшният съд“ на Микеланджело

Микеланджело и Сикстинската капела

Когато папа Юлий Втори възлага на Микеланджело да изрисува цилиндричния свод на Сикстинската капела, параклиса в резиденцията на папите в Апостолическия дворец, художникът има известни колебания дали да приеме поръчката. Макар и да има опит в рисуването на фрески от работата си в ателието на художника Гирландайо и от поправката на фреските за Залата на..

публикувано на 17.10.18 в 08:25

Защо кучетата се подушват при среща

„Защо кучетата се подушват при среща“ e приказка, която идва от Португалия, и заедно с други любими наши приказки ще може да я чуете в седмицата от 15 до 19 октомври. В понеделник сутрин, на 15 октомври, се събудете с историята на Стела Димитриаде „Новите обувчици“ , в която се разказва за едни много непослушни лачени обувки. Представяте ли си, че на..

публикувано на 14.10.18 в 08:20

Неделно приключение в страната Джуджетия

Джуджетата са малки същества, облечени в дълги до земята цветни костюми, лицата им са покрити с гъсти бради, а на главите си носят шапка със звънче. Някои от тях са толкова дребни, че ако не си гледаш в краката, може да ги настъпиш. Тогава стават много сърдити и дори си отмъщават. Целят те с лешници или жълъди или нарочно ти слагат пръчка в краката, за да..

публикувано на 12.10.18 в 08:50

Замъкът на Барбароса

Хайредин Барбароса бил много известна фигура през XVI век. Османски велможа и адмирал на флота при управлението на Сюлейман I, той наследява след смъртта на по-големия си брат Арудж цял пиратски флот от няколко хиляди души. Именно като пиратски предводител, се прочува в тогавашна Европа. Нападал кораби, малки рибарски лодки и галери. Славата му на..

публикувано на 10.10.18 в 08:55

Есенни приказки в „Ранобудно петленце“

Чували ли сте някога за господин и госпожа Винигър, които живеели буркан за туршия. Това било много отдавна, когато светът бил още млад, а хората правели каквото си искат… Английската приказка „Малките Винигър“ слушайте в понеделник, на 8 октомври . Във вторник, на 9 октомври , ще чуете историята на един гъбен охлюв, главен герой в словашката..

публикувано на 08.10.18 в 16:05