Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В рамките на Литературния фестивал за деца и юноши днес

Унгарската писателка Дора Тот се среща с малките си български читатели

| обновено на 18.04.18 в 14:39
Срещата с Дора Тот (вдясно) е в Младежкия театър
Снимка: Олга Добрева
Радиоприемница днес гостува и предава от Младежкия театър „Николай Бинев“, където в 10 часа беше открит Литературният фестивал за деца и юноши със среща с писателя Виктор Самуилов.

Наш събеседник е унгарската писателка Дора Тот. В 16:30 ч. на камерната сцена читатели и публика ще се срещнат с нея. Тя ще разкаже на децата за пъстрия, шумен и весел свят на понито Бриз и неговите приятели, ще почете на унгарски и ще обяви имената на победителите в конкурса за рисунки. 
Актьорът Юлиян Петров ще прочете Откъс от „Приключенията на понито Бриз и неговите приятели​".

Още от малка бях решила да работя за и с деца – разказа в ефира на Радио София Дора Тот. – Може да се каже, че професионално пиша от 1994 г.След приказките, с които съм израснала, се започнах със съвременната детска литература. Радостно е – забелязвам – че и децата обръщат внимание на съвременните произведения за тях.
В моите книги героите са малкото пони Бриз и други
животни, но те са носители на човешки качества.
Ако нямах собствени деца, сигурно нямаше да знам как да общувам с другите, с малките читатели.
В едно съм убедена – детската книга трябва да е написана така, че да докосне въображението. Трябва да има добра история и да личи, че обичаме героите.
Срещите с читателите (слушателите) на книгите ми са много вдъхновяващи.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Дора Тот.

  • Дора Тот Чюрке (1972 г.) завършва специалностите начална педагогика, унгарска филология и история в Дебреценския университет. През 1994 г. излиза първият ѝ научно-популярен сборник „Унгарска история за деца". В продължение на 10 години работи като автор и редактор в издателство Lap-ics", където излизат немалко нейни научно-популярни книги за деца („История на древния свят за деца"„История на древните хора за деца"„История на унгарците"„Завземане на родината и древна история"„Великите личности в унгарската история"„Илюстрирана хронология на световната история" и др.). Работи като редактор и репортер в телевизии. От 2004 г. е постоянен сътрудник на Издателство Graph-art, където е главен редактор на месечни списания за деца. Майка е на три деца.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна