В рамките на Литературния фестивал за деца и юноши днес

Унгарската писателка Дора Тот се среща с малките си български читатели

| обновено на 18.04.18 в 14:39
Срещата с Дора Тот (вдясно) е в Младежкия театър
Снимка: Олга Добрева
Радиоприемница днес гостува и предава от Младежкия театър „Николай Бинев“, където в 10 часа беше открит Литературният фестивал за деца и юноши със среща с писателя Виктор Самуилов.

Наш събеседник е унгарската писателка Дора Тот. В 16:30 ч. на камерната сцена читатели и публика ще се срещнат с нея. Тя ще разкаже на децата за пъстрия, шумен и весел свят на понито Бриз и неговите приятели, ще почете на унгарски и ще обяви имената на победителите в конкурса за рисунки. 
Актьорът Юлиян Петров ще прочете Откъс от „Приключенията на понито Бриз и неговите приятели​".

Още от малка бях решила да работя за и с деца – разказа в ефира на Радио София Дора Тот. – Може да се каже, че професионално пиша от 1994 г.След приказките, с които съм израснала, се започнах със съвременната детска литература. Радостно е – забелязвам – че и децата обръщат внимание на съвременните произведения за тях.
В моите книги героите са малкото пони Бриз и други
животни, но те са носители на човешки качества.
Ако нямах собствени деца, сигурно нямаше да знам как да общувам с другите, с малките читатели.
В едно съм убедена – детската книга трябва да е написана така, че да докосне въображението. Трябва да има добра история и да личи, че обичаме героите.
Срещите с читателите (слушателите) на книгите ми са много вдъхновяващи.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Дора Тот.

  • Дора Тот Чюрке (1972 г.) завършва специалностите начална педагогика, унгарска филология и история в Дебреценския университет. През 1994 г. излиза първият ѝ научно-популярен сборник „Унгарска история за деца". В продължение на 10 години работи като автор и редактор в издателство Lap-ics", където излизат немалко нейни научно-популярни книги за деца („История на древния свят за деца"„История на древните хора за деца"„История на унгарците"„Завземане на родината и древна история"„Великите личности в унгарската история"„Илюстрирана хронология на световната история" и др.). Работи като редактор и репортер в телевизии. От 2004 г. е постоянен сътрудник на Издателство Graph-art, където е главен редактор на месечни списания за деца. Майка е на три деца.
Още от категорията

Маймунски приказки

В седмицата от 13 до 17 август в „Ранобудно петленце“ ще звучат приказки за маймунки от цял свят. В понеделник се събудете с веселата английска приказка за „Маймунката Джако и палачинките“. Италианската приказка „Маймунският дворец“ ще звучи във вторник, на 14 август . „Това се е случило много отдавна, когато животните, също както и хората,..

публикувано на 12.08.18 в 09:05

Камъните от Ардър

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131102_Istoria na izkustvoto.mp3 В началото на миналия век, при реставрация на стара църква в град Ардър, Швеция, работниците откриват големи каменни блокове с нарисувани фигури и надписи. Рисунките са сцени от скандинавската митология – на един от тях е изобразено как богът на мълниите и гръмотевиците, Тор, пие вино от..

публикувано на 10.08.18 в 09:30

Приказки за звездите в „Ранобудно петленце“

Когато богът на слънцето свърши дневният си път и се спусне към прекрасния си дворец, за да си почине, по небето тръгва с колесница, запрегната с черни коне, богинята на нощта Нукта. Идва и луната в своята дълга бяла дреха с лунен сърп на челото, а край нея се тълпят звездите – младите синове на богинята Зора, които рисуват фигури и разказват истории…..

публикувано на 05.08.18 в 08:35

Внимание! Чифтояди в Детското.БНР!

За тези от вас, които са проспали някое и друго неделно детско предаване, сме подготвили повторения с любими наши гости и герои. Тази неделя, на 5 август, ще ви срещнем отново с чифтоядите ! Те имат огромен апетит. Идват чак от Чехия и са герои на чешкия автор Павел Шрут. Ще ви запознаем и с техния художник Галина Миклинова, автор на илюстрациите на..

публикувано на 04.08.18 в 08:30
Чиченица (в превод от езика на маите – „в устата на кладенеца на Ица“) е бил политически и културен център на маите в северната част на полуостров Юкатан, Мексико.

Пернатият змей от Чиченица

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131026_Istoria na izkustvoto.mp3 В деня на пролетното равноденствие, още преди изгрев слънце, тълпи от хора се събират край пирамидата Кукулкан в древния град на маите Чиченица, за да наблюдават чудото на Пернатия змей. Щом слънцето се покаже на небето, странна зигзаговидна сянка сякаш пропълзява в четирите краища на..

публикувано на 03.08.18 в 10:35

Бъдете с Детското.БНР и през лятото!

Фокус – мокус! Според Вас какво се случва, когато фокусниците объркат магиите? Тази събота, на 4 август, ще си говорим за илюзионното изкуство, за най-прочутите фокусници и за най-старите фокуси. Ще останем на вълшебни честоти, за да Ви запознаем с един господин. Неговото име е Колбаба. След това ще тръгнем по стъпките на цивилизацията, за да научим защо..

публикувано на 03.08.18 в 08:30

Индиански приказки в „Ранобудно петленце“

В края на юли и началото на август в „Ранобудно петленце“ сме Ви подготвили няколко приказки на коренното население на Северна и Южна Америка – индианците. В понеделник, на 30 юли , се събудете с немската легенда „Раковината на изобилието“, в която се разказва как някога рибарите изловили всичката риба в Северно море. Много отдавна на морския бряг..

публикувано на 29.07.18 в 08:35