В рамките на Литературния фестивал за деца и юноши днес

Унгарската писателка Дора Тот се среща с малките си български читатели

| обновено на 18.04.18 в 14:39
Срещата с Дора Тот (вдясно) е в Младежкия театър
Снимка: Олга Добрева
Радиоприемница днес гостува и предава от Младежкия театър „Николай Бинев“, където в 10 часа беше открит Литературният фестивал за деца и юноши със среща с писателя Виктор Самуилов.

Наш събеседник е унгарската писателка Дора Тот. В 16:30 ч. на камерната сцена читатели и публика ще се срещнат с нея. Тя ще разкаже на децата за пъстрия, шумен и весел свят на понито Бриз и неговите приятели, ще почете на унгарски и ще обяви имената на победителите в конкурса за рисунки. 
Актьорът Юлиян Петров ще прочете Откъс от „Приключенията на понито Бриз и неговите приятели​".

Още от малка бях решила да работя за и с деца – разказа в ефира на Радио София Дора Тот. – Може да се каже, че професионално пиша от 1994 г.След приказките, с които съм израснала, се започнах със съвременната детска литература. Радостно е – забелязвам – че и децата обръщат внимание на съвременните произведения за тях.
В моите книги героите са малкото пони Бриз и други
животни, но те са носители на човешки качества.
Ако нямах собствени деца, сигурно нямаше да знам как да общувам с другите, с малките читатели.
В едно съм убедена – детската книга трябва да е написана така, че да докосне въображението. Трябва да има добра история и да личи, че обичаме героите.
Срещите с читателите (слушателите) на книгите ми са много вдъхновяващи.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Дора Тот.

  • Дора Тот Чюрке (1972 г.) завършва специалностите начална педагогика, унгарска филология и история в Дебреценския университет. През 1994 г. излиза първият ѝ научно-популярен сборник „Унгарска история за деца". В продължение на 10 години работи като автор и редактор в издателство Lap-ics", където излизат немалко нейни научно-популярни книги за деца („История на древния свят за деца"„История на древните хора за деца"„История на унгарците"„Завземане на родината и древна история"„Великите личности в унгарската история"„Илюстрирана хронология на световната история" и др.). Работи като редактор и репортер в телевизии. От 2004 г. е постоянен сътрудник на Издателство Graph-art, където е главен редактор на месечни списания за деца. Майка е на три деца.
Още от категорията
Част от корицата на книжката „Малки жабешки истории“ по приказки на Йордан Радичков

Малки жабешки истории в „Ранобудно петленце“

Ква! Ква! Ето, че дойде ред на жабешките приказки и истории в „Ранобудно петленце“ . Как заекът се опитал да надхитри жабата, ще научите от приказката на Ран Босилек „Жаба и заек“, в понеделник, 21 май . Във вторник сутрин, 22 май , ще чуете гласа на един обичан актьор – Асен Кисимов, който ще ви разкаже френската приказка за „Сърдитата жаба“. Ето,..

публикувано на 20.05.18 в 08:25

С Детското.БНР в морската столица Варна

В търсене на приключения и забавления екипът на Детското.БНР ще посети град Варна. Да знаете, че там децата въобще не скучаят! Тази неделя, 20 май, първо ще Ви заведем в една от залите на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ в морската столица малко царство на въображението и измислиците. Ще разгледаме детската изложба „Азбука на въображението“..

публикувано на 19.05.18 в 08:45

Строежите на великите моголи

Акбар, потомък на едни от най-големите азиатски владетели – Чингиз Хан и Тамерлан, е родоначалник на могъщата династия на моголите. Тя успяла да обедини за няколко века в една империя Индия, Пакистан, Бангладеш и част от Афганистан. В чест на военните си и лични победи великият владетел на моголите, Акбар, решил да построи нова столица на империята, която..

обновено на 18.05.18 в 08:50

Защо се страхуваме, когато... ни е страх

В най-искреното ни предаване "Радиолексикон" си говорихме с малчуганите от 7-а детска градина "Детелина" за СТРАХА Те ни обясниха какво е това страх, защо треперим, когато гледаме филм с акули, и още: - чувстваш, че все едно някой те наблюдава; - нещо, което на човек не му е приятно, не го харесва; - мислиш, че нещо може да ти направи, но то..

публикувано на 14.05.18 в 15:10

Мая – най-красивата и най-срамежливата…

Замисляли ли сте се откъде идват имената на месеците? Всичките тези – януари, февруари, та чак до декември? И защо тези, по-топлите, са с такива кратки названия? Понеже вече е май, най-сериозно внимание ще обърнем на неговото име. Разследването ще ни отведе чак при боговете на Древна Гърция, при една от седемте дъщери на Атлас и Плейона… В Работилничката..

обновено на 14.05.18 в 12:26

Царството на феите в „Ранобудно петленце“

В седмицата от 14 до 18 май с „Ранобудно петленце“ ще пътешестваме в страната на хилядите желания – царството на феите! Първо ще разберем как се става фея! В понеделник сутрин, на 14 май , слушайте историята „Да станеш фея“, създадена от писателя Андре Мороа. Когато едно момиченце се превърне във фея, идва миг, в който непременно трябва да се срещне с..

публикувано на 13.05.18 в 08:55

Механичните играчки

Тяхната история започва, може би, още от прочутата Александрийска библиотека, където имало движеща се изкуствена сова. В градовете на остров Родос, пък, съществували мраморни статуи, които си движели краката. Според староеврейска легенда, около трона на цар Соломон били поставени механични животни, които го възхвалявали, а в Древен Китай майстор Лу Бан..

обновено на 11.05.18 в 15:27