Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БСП предлагат заплатите и отпуските на представителите на властта да бъдат намалени

Цветанов отговори, че ГЕРБ са готови за диалог по темата, но определи действията на социалистите като спекулация

| обновено на 19.04.18 в 15:20
Снимка: БГНЕС

БСП внесе в деловодството на парламента предложение за промяна на правилника за организацията и дейността на Народното събрание за намаляване на работните заплати и на отпуските на политическия и административен елит в страната. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обясни, че се цели постигане на справедливост и равни права и възможности: 

"Намаляваме заплатите на депутатите от сегашните 3540 на 2976 лева. Това е заплатата, с която е приключило предишното Народно събрание. Правим тази заплата фиксирана сума, която не се увеличава до края на парламента, колкото и да расте средната работна заплата за страната. Тази промяна ще се отрази на още 19 органа в страната, чиито заплати зависят от тези на депутатите. Предлагаме депутатите да почиват само на официално обявените в страната празници, така както всички българи, и лятната ваканция".

В отговор на предложението на социалистите председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов заяви, че партията е готова за диалог. В същото време Цветанов определи действията на социалистите като спекулация:

"Защото по-добре народният представител на получава заплата от българската държава, отколкото да го направиш хрантутник на някой икономически холдинг или определени икономически кръгове, за които знаем, че БСП участваха в създаването на тази паралелна държава, за която говори Корнелия Нинова".

Искрен Веселинов:

"Искам да честитя на госпожа Нинова, след като три десетилетия партията й - всъщност е създател на тези правила, са узрели до това, че тези правила трябва да се променят".

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки нарече "цинизъм" искането на левицата да се намалят депутатските заплати, след като самата БСП не е подкрепила намаляването на партийните субсидии:

"Безсмислен пиар, който самото БСП не го подкрепя. Те знаят, че няма да стане това нещо и го правят само за да се говори два дена за Корнелия Нинова".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна