Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международните банки разчитат на партньорството на ББР за проекти у нас

| обновено на 19.04.18 в 16:48
Снимка: Агенция Пътна инфраструктура

Международните банки разчитат на партньорството на Българската банка за развитие, за да реализират проекти у нас, заяви Джефри Смит, управляващ директор на ING „Финансиране на инфраструктура“. Той гостува на международния форум „Инфраструктура за растеж“, организиран от Българската банка за развитие:

„Един от ключовите елементи, чрез които се развива бизнес средата, е фокусът върху околната среда и инфраструктурните проекти. Той идва именно благодарение на банките за развитие. Те допринасят за доверието и осигуряват връзка с държавата, тъй като в повечето случаи, както е и в България, банките за развитие са държавна собственост. Партньорството между търговските банки и банките за развитие е от изключителна важност“.

В България и региона инфраструктурните проекти, финансирани чрез подобни партньорства, не са много:

„Ако въпросът е защо не са повече, отговорът е, че все пак това зависи донякъде и от данъчните постъпления. Всъщност инвестиции в инфраструктура са необходими и в развитите, и в по-слабо развитите страни. Това обикновено е дългосрочна публична инвестиция. ЕС много правилно е разпознал, че инвестициите в инфраструктура са основа за цялостен икономически растеж“.

Държавите на Балканите могат да се обединят в изграждането на общи инфраструктурни проекти, заяви главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски, който бе модератор на международния форум.

„Участниците в дискусията споделиха своето окуражение от факта, че днес тук се говори за свързаност, не се говори за бариери, не се говори за граници, а именно за постигане на това, което е полезно за пазарите, икономиките и работните места на всички в региона. Когато говорим за свързаност, имаме предвид не само свързаност на инфраструктурата, на транспортната, на енергийната, говорим също за свързаност на финансовата инфраструктура и за свързаност между парите и проектите“, коментира той. 

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна