Защо котаракът Франт загуби благородническата си титла

Снимка: Facebook
В последния ден от работната седмица предаването ни "Радиоприемница" отново се излъчваше от Младежкия театър, където  продължава да тече първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

Гост в студиото бе Иван Раденков, автор на книгата „Котаракът Франт и загадъчният остров“, която завладява все повече деца.

Иван Раденков ни разказа, че малко преди гостуването си в „Радиоприемница“ за първи път се е състоял спектакъл по книжката.

Всъщност, „Котаракът Франт и загадъчният остров“ първоначално е замислен като книга, а след това авторът и издателите решават, че има много хубав сюжет за пиеса.

После с моята музикална група решихме, че има много хубави теми за музика и тя постепенно се превърна в мюзикъл, разказва Иван Раденков.

Втората част от книгата е изцяло пиеса, която е сценарийно написана, готова за адаптиране от различни читалища, курсове, творчески кръжоци, детски градини и училища.

Аз работих художника Виктор Паунов, но по предишните ми книги, поредицата за Унки, работех с Лили Ламер. Един ден тя пусна в социалните мрежи една много интересна картинка на един котарак с бастунче, доста изпипан, а аз си казах: Абе, тоя котарак е абсолютен франт.

В следващия момент видях друга нейна картинка на един крокодил, който тя така беше завъртяла, че на мен ми се стори, че на гърба си има клавиши. Казах си: Това е роял-крокодил. Той е роял, крокодил и е кралският придворен музикант.

Постепенно реших, че трябва да бъде създадена такава книга, която да обобщава тези двама герои, които са най-добри приятели.

Раденков разкри, че макар и да е работил с художника Виктор Паунов, илюстрациите на Лили Ламер са скрити и чакат момента, за да се появят на бял свят.

А защо котаракът Франт е хем развейпрах, хем потомствен аристократ и какво се случва с него и неговата благородническа титла – чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Част от корицата на книжката „Малки жабешки истории“ по приказки на Йордан Радичков

Малки жабешки истории в „Ранобудно петленце“

Ква! Ква! Ето, че дойде ред на жабешките приказки и истории в „Ранобудно петленце“ . Как заекът се опитал да надхитри жабата, ще научите от приказката на Ран Босилек „Жаба и заек“, в понеделник, 21 май . Във вторник сутрин, 22 май , ще чуете гласа на един обичан актьор – Асен Кисимов, който ще ви разкаже френската приказка за „Сърдитата жаба“. Ето,..

публикувано на 20.05.18 в 08:25

С Детското.БНР в морската столица Варна

В търсене на приключения и забавления екипът на Детското.БНР ще посети град Варна. Да знаете, че там децата въобще не скучаят! Тази неделя, 20 май, първо ще Ви заведем в една от залите на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ в морската столица малко царство на въображението и измислиците. Ще разгледаме детската изложба „Азбука на въображението“..

публикувано на 19.05.18 в 08:45

Строежите на великите моголи

Акбар, потомък на едни от най-големите азиатски владетели – Чингиз Хан и Тамерлан, е родоначалник на могъщата династия на моголите. Тя успяла да обедини за няколко века в една империя Индия, Пакистан, Бангладеш и част от Афганистан. В чест на военните си и лични победи великият владетел на моголите, Акбар, решил да построи нова столица на империята, която..

обновено на 18.05.18 в 08:50

Защо се страхуваме, когато... ни е страх

В най-искреното ни предаване "Радиолексикон" си говорихме с малчуганите от 7-а детска градина "Детелина" за СТРАХА Те ни обясниха какво е това страх, защо треперим, когато гледаме филм с акули, и още: - чувстваш, че все едно някой те наблюдава; - нещо, което на човек не му е приятно, не го харесва; - мислиш, че нещо може да ти направи, но то..

публикувано на 14.05.18 в 15:10

Мая – най-красивата и най-срамежливата…

Замисляли ли сте се откъде идват имената на месеците? Всичките тези – януари, февруари, та чак до декември? И защо тези, по-топлите, са с такива кратки названия? Понеже вече е май, най-сериозно внимание ще обърнем на неговото име. Разследването ще ни отведе чак при боговете на Древна Гърция, при една от седемте дъщери на Атлас и Плейона… В Работилничката..

обновено на 14.05.18 в 12:26

Царството на феите в „Ранобудно петленце“

В седмицата от 14 до 18 май с „Ранобудно петленце“ ще пътешестваме в страната на хилядите желания – царството на феите! Първо ще разберем как се става фея! В понеделник сутрин, на 14 май , слушайте историята „Да станеш фея“, създадена от писателя Андре Мороа. Когато едно момиченце се превърне във фея, идва миг, в който непременно трябва да се срещне с..

публикувано на 13.05.18 в 08:55

Механичните играчки

Тяхната история започва, може би, още от прочутата Александрийска библиотека, където имало движеща се изкуствена сова. В градовете на остров Родос, пък, съществували мраморни статуи, които си движели краката. Според староеврейска легенда, около трона на цар Соломон били поставени механични животни, които го възхвалявали, а в Древен Китай майстор Лу Бан..

обновено на 11.05.18 в 15:27