Защо котаракът Франт загуби благородническата си титла

Снимка: Facebook
В последния ден от работната седмица предаването ни "Радиоприемница" отново се излъчваше от Младежкия театър, където  продължава да тече първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

Гост в студиото бе Иван Раденков, автор на книгата „Котаракът Франт и загадъчният остров“, която завладява все повече деца.

Иван Раденков ни разказа, че малко преди гостуването си в „Радиоприемница“ за първи път се е състоял спектакъл по книжката.

Всъщност, „Котаракът Франт и загадъчният остров“ първоначално е замислен като книга, а след това авторът и издателите решават, че има много хубав сюжет за пиеса.

После с моята музикална група решихме, че има много хубави теми за музика и тя постепенно се превърна в мюзикъл, разказва Иван Раденков.

Втората част от книгата е изцяло пиеса, която е сценарийно написана, готова за адаптиране от различни читалища, курсове, творчески кръжоци, детски градини и училища.

Аз работих художника Виктор Паунов, но по предишните ми книги, поредицата за Унки, работех с Лили Ламер. Един ден тя пусна в социалните мрежи една много интересна картинка на един котарак с бастунче, доста изпипан, а аз си казах: Абе, тоя котарак е абсолютен франт.

В следващия момент видях друга нейна картинка на един крокодил, който тя така беше завъртяла, че на мен ми се стори, че на гърба си има клавиши. Казах си: Това е роял-крокодил. Той е роял, крокодил и е кралският придворен музикант.

Постепенно реших, че трябва да бъде създадена такава книга, която да обобщава тези двама герои, които са най-добри приятели.

Раденков разкри, че макар и да е работил с художника Виктор Паунов, илюстрациите на Лили Ламер са скрити и чакат момента, за да се появят на бял свят.

А защо котаракът Франт е хем развейпрах, хем потомствен аристократ и какво се случва с него и неговата благородническа титла – чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Маймунски приказки

В седмицата от 13 до 17 август в „Ранобудно петленце“ ще звучат приказки за маймунки от цял свят. В понеделник се събудете с веселата английска приказка за „Маймунката Джако и палачинките“. Италианската приказка „Маймунският дворец“ ще звучи във вторник, на 14 август . „Това се е случило много отдавна, когато животните, също както и хората,..

публикувано на 12.08.18 в 09:05

Камъните от Ардър

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131102_Istoria na izkustvoto.mp3 В началото на миналия век, при реставрация на стара църква в град Ардър, Швеция, работниците откриват големи каменни блокове с нарисувани фигури и надписи. Рисунките са сцени от скандинавската митология – на един от тях е изобразено как богът на мълниите и гръмотевиците, Тор, пие вино от..

публикувано на 10.08.18 в 09:30

Приказки за звездите в „Ранобудно петленце“

Когато богът на слънцето свърши дневният си път и се спусне към прекрасния си дворец, за да си почине, по небето тръгва с колесница, запрегната с черни коне, богинята на нощта Нукта. Идва и луната в своята дълга бяла дреха с лунен сърп на челото, а край нея се тълпят звездите – младите синове на богинята Зора, които рисуват фигури и разказват истории…..

публикувано на 05.08.18 в 08:35

Внимание! Чифтояди в Детското.БНР!

За тези от вас, които са проспали някое и друго неделно детско предаване, сме подготвили повторения с любими наши гости и герои. Тази неделя, на 5 август, ще ви срещнем отново с чифтоядите ! Те имат огромен апетит. Идват чак от Чехия и са герои на чешкия автор Павел Шрут. Ще ви запознаем и с техния художник Галина Миклинова, автор на илюстрациите на..

публикувано на 04.08.18 в 08:30
Чиченица (в превод от езика на маите – „в устата на кладенеца на Ица“) е бил политически и културен център на маите в северната част на полуостров Юкатан, Мексико.

Пернатият змей от Чиченица

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131026_Istoria na izkustvoto.mp3 В деня на пролетното равноденствие, още преди изгрев слънце, тълпи от хора се събират край пирамидата Кукулкан в древния град на маите Чиченица, за да наблюдават чудото на Пернатия змей. Щом слънцето се покаже на небето, странна зигзаговидна сянка сякаш пропълзява в четирите краища на..

публикувано на 03.08.18 в 10:35

Бъдете с Детското.БНР и през лятото!

Фокус – мокус! Според Вас какво се случва, когато фокусниците объркат магиите? Тази събота, на 4 август, ще си говорим за илюзионното изкуство, за най-прочутите фокусници и за най-старите фокуси. Ще останем на вълшебни честоти, за да Ви запознаем с един господин. Неговото име е Колбаба. След това ще тръгнем по стъпките на цивилизацията, за да научим защо..

публикувано на 03.08.18 в 08:30

Индиански приказки в „Ранобудно петленце“

В края на юли и началото на август в „Ранобудно петленце“ сме Ви подготвили няколко приказки на коренното население на Северна и Южна Америка – индианците. В понеделник, на 30 юли , се събудете с немската легенда „Раковината на изобилието“, в която се разказва как някога рибарите изловили всичката риба в Северно море. Много отдавна на морския бряг..

публикувано на 29.07.18 в 08:35