Защо котаракът Франт загуби благородническата си титла

Снимка: Facebook
В последния ден от работната седмица предаването ни "Радиоприемница" отново се излъчваше от Младежкия театър, където  продължава да тече първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

Гост в студиото бе Иван Раденков, автор на книгата „Котаракът Франт и загадъчният остров“, която завладява все повече деца.

Иван Раденков ни разказа, че малко преди гостуването си в „Радиоприемница“ за първи път се е състоял спектакъл по книжката.

Всъщност, „Котаракът Франт и загадъчният остров“ първоначално е замислен като книга, а след това авторът и издателите решават, че има много хубав сюжет за пиеса.

После с моята музикална група решихме, че има много хубави теми за музика и тя постепенно се превърна в мюзикъл, разказва Иван Раденков.

Втората част от книгата е изцяло пиеса, която е сценарийно написана, готова за адаптиране от различни читалища, курсове, творчески кръжоци, детски градини и училища.

Аз работих художника Виктор Паунов, но по предишните ми книги, поредицата за Унки, работех с Лили Ламер. Един ден тя пусна в социалните мрежи една много интересна картинка на един котарак с бастунче, доста изпипан, а аз си казах: Абе, тоя котарак е абсолютен франт.

В следващия момент видях друга нейна картинка на един крокодил, който тя така беше завъртяла, че на мен ми се стори, че на гърба си има клавиши. Казах си: Това е роял-крокодил. Той е роял, крокодил и е кралският придворен музикант.

Постепенно реших, че трябва да бъде създадена такава книга, която да обобщава тези двама герои, които са най-добри приятели.

Раденков разкри, че макар и да е работил с художника Виктор Паунов, илюстрациите на Лили Ламер са скрити и чакат момента, за да се появят на бял свят.

А защо котаракът Франт е хем развейпрах, хем потомствен аристократ и какво се случва с него и неговата благородническа титла – чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Пет нови приказки в „Ранобудно петленце“

Петте нови приказки идват от Африка, Европа и Азия и ще звучат в седмицата от 22 до 26 октомври. В понеделник се събудете с африканската приказка  „Мързеливите граждани“. Във вторник, на 23 октомври , ще чуете още една приказка от Африка за „Дървото с най-вкусните плодове“. В сряда, на 24 октомври , непременно слушайте веселата руска приказка,..

публикувано на 21.10.18 в 08:05

Бийтбокс и барабани в детския образователен концерт на БНР

Българското национално радио организира безплатната програма за най-малките. Бийтбокс със Скилър и барабани с Борислав Петров ще звучат във втория концерт от Детската образователна програма на БНР на 20 октомври, събота, от 11.00 ч. в Първо студио на Националното радио. Участието на децата и техните родители е безплатно. Световният шампион по..

публикувано на 18.10.18 в 12:23
„Страшният съд“ на Микеланджело

Микеланджело и Сикстинската капела

Когато папа Юлий Втори възлага на Микеланджело да изрисува цилиндричния свод на Сикстинската капела, параклиса в резиденцията на папите в Апостолическия дворец, художникът има известни колебания дали да приеме поръчката. Макар и да има опит в рисуването на фрески от работата си в ателието на художника Гирландайо и от поправката на фреските за Залата на..

публикувано на 17.10.18 в 08:25

Защо кучетата се подушват при среща

„Защо кучетата се подушват при среща“ e приказка, която идва от Португалия, и заедно с други любими наши приказки ще може да я чуете в седмицата от 15 до 19 октомври. В понеделник сутрин, на 15 октомври, се събудете с историята на Стела Димитриаде „Новите обувчици“ , в която се разказва за едни много непослушни лачени обувки. Представяте ли си, че на..

публикувано на 14.10.18 в 08:20

Неделно приключение в страната Джуджетия

Джуджетата са малки същества, облечени в дълги до земята цветни костюми, лицата им са покрити с гъсти бради, а на главите си носят шапка със звънче. Някои от тях са толкова дребни, че ако не си гледаш в краката, може да ги настъпиш. Тогава стават много сърдити и дори си отмъщават. Целят те с лешници или жълъди или нарочно ти слагат пръчка в краката, за да..

публикувано на 12.10.18 в 08:50

Замъкът на Барбароса

Хайредин Барбароса бил много известна фигура през XVI век. Османски велможа и адмирал на флота при управлението на Сюлейман I, той наследява след смъртта на по-големия си брат Арудж цял пиратски флот от няколко хиляди души. Именно като пиратски предводител, се прочува в тогавашна Европа. Нападал кораби, малки рибарски лодки и галери. Славата му на..

публикувано на 10.10.18 в 08:55

Есенни приказки в „Ранобудно петленце“

Чували ли сте някога за господин и госпожа Винигър, които живеели буркан за туршия. Това било много отдавна, когато светът бил още млад, а хората правели каквото си искат… Английската приказка „Малките Винигър“ слушайте в понеделник, на 8 октомври . Във вторник, на 9 октомври , ще чуете историята на един гъбен охлюв, главен герой в словашката..

публикувано на 08.10.18 в 16:05