Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил започнаха проучванията на откритите останки от древен двор от Антична Пауталия

Снимка: Кирил Фалин

Експерти започнаха проучванията на откритите останки от древен двор от Антична Пауталия, датиран от периода II-VI век след Христа в реновиращия се парк „Галерията“ в центъра на Кюстендил.

На пауталийския двор попаднаха строителите, които променят изцяло аранжирането и екстериора на парка пред художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“.

Находката попада под водното огледало и под стълбището към самия комплекс. При първоначалната оценка откритите фрагменти от двора и част от сградата са от преди повече от 15 века.

Дворът е на две нива. Запазени са част от основите и колонадата, корнизи на около 50-60 квадратни метра. В съседство е открита и мозайка. Има предложение древният пауталийски двор, както и други археологически находки, открити преди време край галерията, да се оформят като постоянна експозиция пред галерията. Идеята е да се изгради и ситуира нещо като „прозорец към древността“ и да се впише като част от алеите и орнаментиката на парк „Галерията“.

Реновирането на парка със средства по програмата „Региони в растеж“ напредва с много добри темпове, а крайният срок за завършването е 7 септември тази година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна