Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравните инспектори излизат на протест с искане за адекватно заплащане

| обновено на 23.04.18 в 08:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служителите на регионалните здравни инспекции в страната ще протестират днес пред Министерството на здравеопазването заради ниските си заплати. Те настояват за бърза промяна на Наредбата за заплатите на държавните служители в сектора, тъй като сега действащата ограничава реалното повишаване на трудовите им възнаграждения.

След протеста им на 15 март здравните инспектори получиха между 5 и 10% увеличение на заплатите си, вместо обещаните от здравното министерство 18%.

В отговор на протестните декларации от страната финансовият министър Владислав Горанов обясни, че заплатите в здравните инспекции се определят от нормативната уредба за държавните служители във ведомството и тази рамка не може да бъде надхвърлена.

Затова днес протестиращите ще настояват за промяна на тази наредба.

„Протестът е точно за това –  промяна на тази наредба и отпадането ѝ като нормативен документ, за да може да има адекватно заплащане“, каза здравният инспектор Вили Славова: „Този път имаме синдикалната подкрепа от КТ „Подкрепа“, допълни тя.

Тази наредба засяга администрацията в цялата страна. Тя създава неравнопоставеност и най-вероятно води и до дискриминация на едни служители спрямо други, каза в „Преди всички“ старши експерт в РЗИ-Смолян Светлана Стефанова:

„В писмо, което днес ще внеса в МС и в Министерство на финансите, а и в доклада за състоянието на администрацията 2016 г. на МС ясно е посочено, че благодарение на нея е налице невъзможност за преодоляване на исторически насложили се неоснователни дисбаланси в основните заплати, нарушена философия на матричната скала, дисбаланси при прилагането на механизма за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, неправилно управление на разходите за заплати и затруднения при провеждането на вътрешноорганизационната политика по заплащането“, каза старши експерт Стефанова. „Предполагаме, че, след като създава т.нар. неравнопоставеност, тази наредба най-вероятно води и до дискриминация на едни служители спрямо други.  За да се произнесат дали е така, от КЗД (Комисията за защита от дискриминация) искат да им предоставим в оригинал документите, вместо да си ги изискат сами по служебен път“, добави тя.

Основният проблем е, че ежегодно не се залага финансов ресурс за спазване на тази наредба, подчерта Стефанова и очерта исканията и предложенията:

„В Раздел 2 –  Увеличение на индивидуалните, основни месечни заплати, във всички членове –  от 11 до 18, се споменава, че размерът на индивидуалната основна месечна заплата на служител „може“ да се увеличава. Това означава, че може и да не може. Ето защо ние настояваме тези пожелателни текстове да се премахнат“, каза тя.

„Поради спецификата на работата ни настояваме и за създаване на класификатор на длъжностите на работещите в системата на РЗИ. Предлагаме също преминаването от една степен в друга да става на база „прослужени години“ в съответната държавна структура, а не както е сега –  трудовият стаж да има значение само при започване на работа“, обясни старши експерт Стефанова.

Протестът в София ще започне в 13 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването, а протестни действия ще има и в Регионалните здравни инспекции по места.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Невена Петрова и интервю на Веселина Миланова със Светлана Стефанова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна