Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години Национална галерия – европейски диалози

БНР Новини
Слава Иванова - директор на Националната галерия
Снимка: Божидар Любенов

Преди дни в залите на Националната галерия – Двореца беше представена изложбата „Вместо Ренесанс. Българското възраждане в изкуството – от иконата до светския портрет“. Един от най-важните периоди в нашата история, довел до разцвет на българското изкуство и култура, е представен чрез творбите и таланта на получили световно признание зографи и едни от първите ни светски художници… В тази изложба се срещат художествените школи от Изток и от Запад, проникнати от различни влияния и тенденции в своите стилове, които са отразени в творбите… „Вместо ренесанс“ е и поредното доказателство, че българското изкуство винаги е било част от европейската култура.

Поглед към изложбата „Вместо Ренесанс. Българското възраждане в изкуството – от иконата до светския портрет“

Предстои и откриването на изложба, отбелязваща 70-годишния юбилей на Националната галерия. Това събитие ще бъде посветено на всички изложби, в които Националната галерия е участвала за периода на своите 70 години. В експозицията ще може да се проследи как българското художествено наследство се вплита в общоевропейските процеси.

Националната галерия отбелязва своя юбилей, Годината на европейското културно наследство и Българското Председателството на Съвета на ЕС и  с други големи събития. Със съдействието на Посолството на Република Италия и Италианския културен институт у нас ще гостуват произведения на прочутия гениален творец на Италия Джовани Бернини – художник, скулптор, архитект. До края на годината ще бъде представена и друга мащабна експозиция, наречена „Дворецът и изкуството“, изследваща генезиса на новото българско изкуство и ролята на Двореца за неговото развитие и утвърждаване.

Новата важна програма, по която институцията ще развива своите инициативи е наречена „Българските художници днес“ и съдържа три основни модула – „Имена“, „Диалози“ и „Изборът“. А един от „подаръците“, които получава Националната галерия за своя юбилей, е подписаният договор с Гугъл. Благодарение на това Националната галерия ще бъде първият художествен музей в България, който ще има своя виртуална експозиция на онлайн платформата „Google - art and culture“.

За богатото културно наследство и новите идеи в програмата и изложбените изяви, разговаряме със Слава Иванова, директор на Националната галерия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна