Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дацов: Трябва да си напишем домашното в България, за да влезем в еврозоната

Снимка: БГНЕС

"Tрябва да си напишем домашното в България, за да постигнем национална цел, защото за мен присъединяването към еврозоната, влизайки първо в механизма REM II, след това присъединяването към зоната, е национален приоритет, т.е. ние трябва да направим всичко възможно, за да бъдем вътре в него". Това каза финансовият експерт Любомир Дацов в интервю за предаването "Нещо повече" по повод изказването на главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева за добрите перспективи пред България за еврозоната.

"Оттук нататък идват въпросите за ненаписаното домашно, затова, че невинаги сме подготвени. Много е хубаво това, че г-жа Георгиева направи такова послание, аз се присъединявам към него, но ние имаме поне две неща, които трябва да свърши, поне в две дименсии – едната е политическата, а от друга страна това, което трябва да се случи в икономиката", обясни икономистът.

"За да бъдем част от едно европейско семейство, ние трябва да минем през процедурите на т.нар. Банков съюз, който си има и притесненията", каза още Дацов и добави:

"Ние трябва да кажем ясно политически, че ние като европейска държава, ще изпълняваме тези изисквания и ще се присъединяваме към тях. Големият въпрос, който ни засяга, е колко бързо растем. Защото, ако в момента г-жа Георгиева казва, че ние имаме относително добър икономически растеж, трябва да кажем, че той не е достатъчен. Той е малко по-добър от средното за Европа, но от гледна точка на това, което трябва да бъде направено като наваксване, за да достигнем останалите европейски страни, това абсолютно не е достатъчно. Ние трябва да адресираме всички политики, които водят именно до по-бързо наваксване“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна