Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебютният роман на Набоков "Машенка" излиза за първи път на български език

Дебютният роман на Владимир Набоков „Машенка“ за първи път излиза на български език. Книгата, издадена през 1926 година, бележи началото на творческата кариера на големия писател, който по това време е едва на 27 години.

В интервю за предаването „Нещо повече“ Александра Александрова от издателството определи появата за първи път на български език на това произведение като голямо събитие:

„Невероятният превод е на Пенка Кънева. В „Машенка“, хората, които са чели „Лолита“ и „Вълшебникът“, могат да направят съпоставка между ранния Набоков и късния Набоков. „Лолита“ и „Машенка“ са коренно различни произведения. В „Машенка“ по-ранният Набоков пише изключително поетично. Разбира се, прозира известна ирония във всичките му възгледи за любовта, но трябва да отбележим, че самата дама е персонаж, който не се появява. Но предвид факта, че става дума за мъж, който е затворен и далеч от дома си и има само и единствено спомена за своята голяма любов. Наистина е много изненадващо за хората, които очакват от него любовни фантазии, е изключително различно това, че се наблюдава нежност и носталгия. Това е роман за голямата любов. Определено смятам, че почитателите на Набоков ще бъдат изключително впечатлени“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна