Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екзакта: 59% от българите искат комунистическият режим да влезе в програмата за 10 клас

| обновено на 24.04.18 в 14:09
Снимка: БГНЕС

59% от българите искат в програмите за 10-и клас да се изучава комунистическия режим, 22% са против. Данните от експресно социологическо проучване на "Екзакта" бяха обявени на международна конференция на комисията по досиетата, посветена на документите на комунистическите тайни служби. 56% от българите желаят публично оповестяване на резултатите от проверките за принадлежност към службите, сочи проучването, проведено през този месец.

Всеки четвърти българин се интересува от работата на комисията по досиетата, като това не са политически обагрени хора, отчита проучването. По традиция мъжете над 50 години, хората с висше образование и столичани проявяват значителен интерес към миналото и работата на службите у нас. Нараства и броят на хората, които виждат смисъл в съществуването на комисията по досиетата. 57% от българите желаят публично оповестяване на всички резултати от проверките, отчита Лидия Йорданова от "Екзакта":

"Избирателите на повечето политически формации у нас категорично подкрепят съществуването на комисията. Единствено симпатизантите на БСП са на полярни мнения и на практика отговорите им показват разделение. 41% от социалистите се обявяват за съществуване на комисията, а 36% са против".

Над 60 на сто от българите са убедени, че хората на ръководни длъжности задължително трябва да се проверяват за съпричастност към бившата Държавна сигурност.

Нужни са промени в Закона за досиетата, отчита още изследването:

"Най-масовото очакване за промени в закона, заявено от 25% от пълнолетните българи в нашето изследване, е свързано с общественото желание за разширяване на обхвата на проверяваните лица от комисията. Очевидно все още съществува известен дефицит на доверие по това дали всички сътрудници на бившата Държавна сигурност в крайна сметка ще бъдат някога публично огласени".

Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов подчерта, че за близо 12 години от приемането си Законът за досиетата работи, но има и много за вършене:

"Примерно към 2007 година, ако интересът към читателите или изследователите е бил като бройка 10, вече стигаме около 1200 души. Имаме и една спънка - отбиване на темпото. В рамките на две години водим едни безсмислени преговори за предоставянето на архивните документи от затворите, които трябва да се предоставят за съхранение при нас, в специализирания архив. Те са в темата на военното разузнаване и се съхраняват във Военния архив във Велико Търново, но мисля, че имаме определен напредък в тези взаимоотношения и тепърва, може би в близките месеци, и този въпрос ще бъде решен".

На конференцията бяха връчени и почетни плакети на хората, допринесли за осветяване на миналото и работата на службите. Председателят на вътрешната парламентарна комисия Цветан Цветанов коментира колко важни са били усилията на депутатите:

"Искам да благодаря на бивши колеги народни представители, с които в 43-тия парламент с общи усилия успяхме да постигнем едно парламентарно мнозинство, за да направим изменения на сега действащия закон, за да можем да разширим обхвата".

Методи Андреев, депутат от 43-тото НС каза:

"Тази комисия я възприемам като код към бъдещето и колкото по-добре работи, толкова по-добре държавата ще се вписва в ЕС".

Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция, призова:

"Ние ще продължим с лустрация в България, защото съм убеден, че разкриването на зависимостите е първата крачка. Лустрацията е втората крачка, без която България няма да бъде освободена от олигархични, картелни, монополни и други зависимости. Няма да можем да направим крачка напред, няма да можем да бъдем истински член на ЕС".

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна