Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Дупница обяви обществена поръчка за реставрацията на "Ески Джамия" - паметник на културата

Снимка: Кирил Фалин, БНР

Община Дупница обяви обществена поръчка за реставрация на "Ески Джамия", която e архитектурен паметник. Общата прогнозна стойност на ремонта е малко под 100 хил. лева. Обектът е в лошо състояние, с напукана фасада и с течове от покрива.

Ремонтът предвижда цялостна подмяна на покривния пакет - предвидено е минимум 40% поставяне на нови керемиди, нова подложка, измазване с хидрофобен хоросан. В началото на процеса по реставрация лицензирана фирма ще извърши демонтажните работи по покрива и  фасадата.

Архитектурният образ на сградата няма да се променя. Финансирането е от бюджета на Общината. Джамията, известна и като тюрмето, се ползва и като изложбена зала, често там се организират културни и музикални прояви.

Години наред Община Дупница, както и десетки други общини от страната, води съдебни дела по собствеността на имота срещу мюсюлманското вероизповедание.

Дупничани организираха и жива верига край джамията, няколко митинга с категоричното настояване, че този имот е общински и трябва да остане такъв със статут на паметник на културата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна