Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роб Уотсън за разногласията при гласуванията за Брекзит: Британското правителство сякаш преговаря със себе си

Роб Уотсън
Снимка: Туитър


Великобритания преживя поредна бурна парламентарна седмица, която ще се запомни със серия от поражения на правителството в Камарата на лордовете по проектозакона за излизане от ЕС, най-значимото от което бе одобряването на поправка за оставането на страната в митническия съюз. Поправките могат да не бъдат одобрени от долната камара на парламента - Камарата на общините, но случващото се отново изостри отношенията между двата лагера в кабинета. Следващата седмица министрите в тесен кръг трябва да вземат трудни решения за бъдещите отношения с ЕС преди поредния кръг от преговори, докато Брюксел не е склонен на много отстъпки. 
Британското правителство сякаш преговаря само със себе си - така парламентарният кореспондент на Би Би Си Роб Уотсън коментира за БНР разногласията при серията гласувания за Брекзит във Великобритания:

"Мисля, че тези гласувания са много важни, но повече като напомняне за фундаменталните различия в управляващата партия на Тереза Мей за бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз. Някои хора в нейното правителство продължават да смятат, че напускането на Евросъюза е бедствие и искат запазване на възможно най-близки отношения. От друга страна, разбира се, са водещите кампания за напускане на вропейския съюз, които искат възможно най-рязко прекъсване на връзките, включващи въпроси като излизането от митническия съюз и общия пазар. Тереза Мей досега успява да поддържа баланс, но в някакъв момент трудните решения ще трябва да бъдат взети. /.../ Брюксел постоянно повтаря, че едно от нещата, които правят толкова трудно установяването на нови отношения между Великобритания и ЕС е, че британското правителство все още преговаря само със себе си. Това си остава фундаментален проблем. В някакъв момент британското правителство трябва да реши какво иска - по-далечни или по-близки отношения. Засега Тереза Мей успява да тушира тази битка като дава надежди и на двете страни с изявления като: „Ние ще изградим страхотни отношения с ЕС като обаче напуснем митническия съюз и общия пазар“. 


Митническият съюз изглежда се превръща в най-трудния за решаване въпрос в момента. Лансират се два модела: така нареченият „хибриден модел“, подкрепян от искащите оставане в митническия съюз и моделът, наречен „максимално улеснение“, лансиран от хора като външния министър Борис Джонсън. Роб Уотсън коментира:

„Най-простият начин да се обяснят тези модели е като кажем, че привържениците на мекия Брекзит се надяват да имат толкова близки бъдещи търговски отношения с ЕС, че няма внезапно да се появи граница между Великобритания и останалата част от Европа. Става дума за остров Ирландия, където Северна Ирландия е част от Обединеното кралство, а Република Ирландия е част от ЕС. Така че тяхната идея е някак да имаме близки отношения, така че да не се забелязва разликата. Другата идея разчита на технологията. Дори да има граница, тя да е по-скоро невидима, за което думата ще има изцяло технологията. Има обаче дълбок скептицизъм, защото никъде по света не съществува такава технология, която да замени напълно безпроблемната търговия, каквато сега Великобритания има с ЕС“.

"Ако се вгледате в хода на преговорите досега ще видите, че Великобритания всъщност се огъва пред всички искания на Брюксел, така че големият въпрос който лично аз си задавам е дали Мей ще отстъпи за общия пазар и митническия съюз и, ако това стане, дали ще оцелее правителството й или половината от него, които са привърженици на твърдия Брекзит, ще го напуснат. Това, което се случва в британската политика, е необичаен вълнуващ момент с очаквани експлозивни развития“, изтъкна Роб Уотсън.

По повод казаното от главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние при визитата му в София, че ЕС няма нужда от лондонското Сити и запитан не е ли това "голям шамар" за Тереза Мей и нейните планове за специална сделка за финансовите услуги, Уотсън посочи:

„В Лондон гледат на думите на Мишел Барине като част от преговорния процес, част от твърдата игра на ЕС. Това обаче е една от сферите, където ще се отчете като тежка загуба, ако лондонското Сити загуби влиянието, което има в момента. Като се замислите само колко зависимо е британското правителство от приходите от финансовия сектор! Очевидно това ще бъде лоша новина и за ЕС, за бизнеса и правителствата на организацията, които извършват огромни финансови трансакции в Лондон. Така че това е ситуация, в която има само губещи, няма печеливши“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна