Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рапът среща Средновековието" за оригиналната презентация разказва германският рапър Anjay

На 26 -ти април в Гьоте институт в София се състоя лекция с нестандартна презентация за връзката между рапа и средновековните поети, които се изправят един срещу друг в поетична публична битка. „Разпрата“ между средновековните певци е словесна схватка, която се е организирала за развлечение по време на рицарските турнири. В съревнованието поетите са се опитвали артистично да победят своите съперници с думи. Целта била достигането на възможно най-голямо признание от страна на публиката. Проф. д-р Елке Брюген стои зад тази оригинална идея да съчетае поетичните турнири от Средновековието с рап надпреварата, под името „Средновековието среща рапа“.  Ето какво сподели проф. Брюген в предаването "Евробокс".

"Аз съм лектор в Софийския университет, преподавам в германския департамент , идвам от Германия, от Бон. където съм учила и преподавах  в университета в Бон и Кьолн.По време на моите изследвания се насочих към средновековната литература, така че познавах средновековната поезия, но същевременно слушах германска рап музика и през съзнанието ми премина мисълта, че има много аналогии, много общи неща, както сочи заглавието на събитието своеобразната война между средновековните певци може да бъде разбрана като словесна схватка и  днес тази схватка  е много актуална в рапа." В подкрепа на идеята, за презентацията в проекта се включи и германския рапър Анджей. Но преди това даде интервю за "Евробокс".

"Казвам се Анджей и съм от Берлин, по- точно от Западен Берлин. Създавам музика и миналата година записах мини албум, който можете да намерите в различните интернет платформи, както и на моята официална страница.  Аз съм  германски рапър, но понеже съм следвал  немска филология,  в началото на обучението ни изучавах  средновековна литература и затова ми беше приятно да се присъединя към това събитие, защото си върнах спомените от идолите ми от Средновековието и тяхната поезия."

По време на битките импровизирате ли или  програмата ви е предварително подготвена

"Преобладаващо импровизирам, обикновено в рапа се импровизира, но специално за това събитие написах няколко стиха, посветени на бойните схватки. Харесвам свободния стил и импровизацията , но за това събитие трябва да се опише атмосферата, моментите и исках да съм сигурен, че ще разполагам с добър текст, също така прожектираме текста на стената, за да може и всеки до го прочете."

За да сте автентичен, обличате ли доспехи като рицарите, въобще каква  е визията ви, как изглеждате

"Притежавам много опасно оръжие, това естествено е моето тяло. Не  нося оръжие, защото не приемам  насилието. В рап музиката схватката е само с думи и аргументи, така че конфликтите се решават с аргументи, а не с война"

Бях в Бон  на концерт на Сами Делукс през 2013-та година, който много ме впечатли, както и аудиторията, тя беше от тийнейджъри. При вас каква е аудиторията

"Моята аудитория няма възрастово ограничение, изнасял съм рап концерти в дом за възрастни хора, в детски  градини, пред тийнейджъри, защото музиката не притежава възраст." Цялото интервю и рап импровизацията на Анджей за предаването "Евробокс" можете да чуете в прикачения файл.







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени