Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският вътрешен министър подаде оставка

Амбър Ръд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка, съобщиха от Даунинг стрийт 10.

Ръд, която трябваше днес да направи изявление в Камарата на общините, бе подложена на силен натиск да се оттегли във връзка с имиграционния скандал с поколението „Уиндръш“, след направени опити за депортиране на хора от Карибския басейн, живели повече от 50 години в Обединеното кралство.

Тереза Мей прие оставката на министъра на вътрешните работи. Амбър Ръд се е обадила по телефона на премиера, за да я информира за решението си.

Ръд беше обвинена в подвеждане на парламента след изказване пред депутатите, че нейното ведомство не е имало конкретни цели за депортиране на нелегални имигранти, но впоследствие призна, че такива инструкции са съществували без обаче тя да знае за това.

Амбър Ръд е четвърти министър в кабинета, който подава оставка за последните 6 месеца. Постовете си преди това напуснаха Майкъл Фалън, Прити Пател и Деймиън Грийн.

Заместник-лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Том Уотсън заяви, че Амбър Ръд е станала жертва на политиката на човека, от който произтича скандалът – премиера Тереза Мей, която преди това бе вътрешен министър. Неофициално Амбър Ръд бе сред министрите, подкрепящи по-мек Брекзит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна