Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей ще обяви по-късно днес кой ще наследи министъра на вътрешните работи Амбър Ръд

Снимка: БТА

Очаква се по-късно днес британският премиер Тереза Мей да обяви кой ще наследи Амбър Ръд като министър на вътрешните работи, която подаде оставка във връзка с имиграционния скандал с поколението „Уиндръш“.

Изненадващата оставка на Амбър Ръд веднага повдигна въпроса кой е подходящ за този изключително важен пост в кабинета на Тереза Мей. Политическите наблюдатели тази сутрин изтъкват, че изборът трябва да бъде внимателно направен като се има предвид колко е важен балансът на силите между привържениците и противниците на твърдия Брекзит, между мъже и жени и не на последно място идва лоялността към Тереза Мей, чиято позиция е доста крехка.

Спрягат се няколко имена, като се смята, че с най-големи шансове е министърът на общностите и местното самоуправление Саджид Джавид. След него се подреждат министърът на здравеопазването Джеръми Хънт, министърът на околната среда Майкъл Гоув, министърът за Северна Ирландия Карън Брадли и бившият министър за Северна Ирландия Джеймс Броукъншър. Възможно е обаче Мей да нарави напълно изненадващо назначение.

Амбър Ръд се оттегли след разразилия се скандал при опита за депортиране на хора от Карибския басейн, погрешно определени като нелегални имигранти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна